Valsts pētījumu programmas “Izglītība” (VPP “Izglītība”) projekta “Pierādījumos balstītu risinājumu izstrāde pieaugušo efektīvai profesionālās kompetences pilnveidei un tās rezultātu pārneses uz praksi novērtēšanai Latvijā” (projekta Nr. VPP-IZM-Izglītība-2023/4-0001) vadošās pētnieces Dr. paed. Gunta Siliņa-Jasjukeviča (Latvijas Universitāte) un Dr. sc. administr. Inese Lūsēna-Ezera (RTU Liepājas Akadēmija), 2024. gada 26. aprīlī piedalījās Izglītības un zinātnes ministrijas organizētajā darbseminārā par OECD PIAAC (Program for the International Assessment of Adult Competencies) 2022.-2023. gada pētījuma rezultātu tālākizmantošanu pētniecībā.

PIAAC pētījuma mērķis ir izmērīt svarīgākās kognitīvās prasmes – tekstpratību, rēķināšanas un problēmu risināšanas prasmes pieaugušajiem; noskaidrot, kā izglītības sistēmā un pieaugušo izglītībā var attīstīt šīs mūsdienās tik svarīgās prasmes; ievākt plašu informāciju par to, kā šīs prasmes tiek izmantotas darbā un citās situācijās, piemēram, mājās un sabiedrībā; iegūt salīdzināmus rezultātus, lai strukturētu svarīgākās prasmes, to veidošanos, kā arī veiktu pētījuma rezultātu salīdzinošu analīzi un starptautisku salīdzinošo novērtēšanu. PIAAC pētījuma dati tiek ievākti reizi desmit gados. Līdz šim ir notikuši divi pētījuma cikli. Pirmais cikls notika no 2011. līdz 2018. gadam, tajā piedalījās 39 valstis. Otrais aizsākās 2018. gadā, piedaloties 40 valstīm, t.sk. Latvijai.

IZM rīkotajā darbseminārā piedalījās rīcībpolitikas plānotāji, īstenotāji un akadēmiskās vides pārstāvji. Darbsemināra pirmajā daļā tika sniegts ieskats izpētes tēmas starptautiskajā un nacionālajā kontekstā, otrajā daļā dalībnieki diskutēja par rīcībpolitikas un pētniecības prioritātēm cilvēkkapitāla jautājumos, PIAAC datu izmantošanu citos pētījumos, apkopoja idejas pētnieku un rīcībpolitikas veidotāju sadarbības veicināšanai un PIAAC pētījuma datu tālākai komunikācijai.

Semināra noslēgumā RTU Liepāja profesore Inese Lūsēna-Ezera atzīmēja, ka ir ļoti svarīgi nodrošināt  pētījuma datu  saskaņotību ar citām pētniecībā nozīmīgām datubāzēm, lai pētniekiem būtu daudz plašākas iespējas padziļinātai un visaptverošākai datu analīzei. LU vadošā pētniece Gunta Siliņa-Jasjukeviča atzīmēja, ka PIAAC pētījuma rezultāti būs noderīgi VPP “Izglītība” projekta īstenošanā, lai labāk izprastu pieaugušo profesionālās kompetences pilnveides un tās rezultātu pārneses uz praksi situāciju Latvijā.

Darbseminārā gūtā pieredze VPP “Izglītība” projekta “Pierādījumos balstītu risinājumu izstrāde pieaugušo efektīvai profesionālās kompetences pilnveidei un tās rezultātu pārneses uz praksi novērtēšanai Latvijā” komandā ir apspriesta pētnieku grupās. Iegūtā pieredze noderēs, plānojot VPP “Izglītība” projekta empīriskā pētījuma posmu. Projekta aktualitātēm līdzi var sekot Latvijas Universitātes Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātes Pedagoģijas zinātniskā institūta interneta vietnē.

 

Dalīties