Jauna tradīcija: Pī diena. Latvijas Universitātes viesprofesore no Konkordijas Universitātes Astrīda Cīrulis stāsta par Pī dienas svinēšanu ASV:

"Skolotāji meklē, kā padarīt matemātiku interesantāku un jautrāku. Pēdējos gados daudzās skolās svin Pī dienu (angl. Pi Day).

Pī dienu svin 14 martā, jo skaitlis pī sākās ar 3,14 (trešais mēnesis, 14 diena). Pī dienu iesāka San Fransisko muzejā 1988. gadā. Šo dienu tagad svin daudzās skolās ASV un 2019. gadā UNESCO nodēvēja 14. martu par Starptautisko Matemātikas dienu.

Angliski pī un “pie” ir homofoni. Tikai dzirdot šo vārdu vien, nevar pateikt vai tiek runāts par matemātisko skaitli vai par ēdienu, kas sagadīšanās dēļ tiek cepts riņķa formā.  ASV skolās Pī dienā skolēnus cienā ar pīrāgu vai citu apaļas formas saldēdienu. Savukārt skolotāji izmanto šo dienu, lai mācītu par skaitli pī. Pī dienā bieži tiek dots uzdevums ar mērlenti mērīt visādu veidu vāku riņķa līnijas garumus un diametrus. Skolēni pieraksta mērījumus tabulā un, veicot aprēķinus, atklāj pī skaitli praksē. 
Bērnu priekam ir nopērkami gan t-krekli un šķīvji, kas rāda pāri par simts skaitļa pī ciparus, gan arī interesantas bērnu grāmatas un plakāti par pī. Tā skolēni iegūst jaunas zināšanas, bet vissvarīgāk šie pasākumi dod sajūtu, ka no matemātikas nevajag baidīties! Tā var noteikti būt interesanta un aizraujoša.

Pī svinībās nav domātas tikai skolēniem. Konkordijas universitātē, Čikāgā, meklējām veidu kā palīdzēt studentiem sadraudzēties. Pī dienā izrādījās, kā viena no atbildēm šim izaicinājumam! Katru gadu rīkojām pasākumu vēlā pēcpusdienā un cienājam studentus ar picu un mūsu pašu ceptajiem saldajiem pīrāgiem. Kāds no pasniedzējiem uzstājas ar kādu īsu prezentāciju vai novada aktivitāti studentiem. Pēdējos gados esam pārrunājuši matemātikas ietekmi vēlēšanās un ģeometriju japāņu origami figūrās. Pī diena dod mums vietu neformālām sarunām ar studentiem un iespēju labāk iepazīties!"

Arī LU Bibliotēka aicina uzzināt vairāk par skaitli pī - meklējiet grāmatas PRIMO! Aicinām iepazīties ar vienu no tām - šeit

Dalīties