Foto: Egija Laganovska


Ir noslēdzies ERASMUS+ Stratēģiskās partnerības divu gadu projekts "Skolotāju prasmju attīstība pirmsskolas vecumposma bērnu izglītošanai ar un caur digitālajām tehnoloģijām"/ "Developing Teachers' Skills to Educate Pre-School Children with and Through Digital Technologies" (DigiKid) 2020-KA-203-12, projekta Nr. 2020-1-EE01-KA226-HE-093388. Latvijas Universitāti projektā pārstāvēja prof. Indra Odiņa,  asoc.prof. Ieva Margeviča-Grinberga, pētniece Ligita Grigule un lektore Egija Laganovska.

Projekta noslēguma seminārā no 23. – 25. februārim Heidelbergas Izglītības universitātē piedalījās Tartu Universitātes Narvas koledžas (Narva, Igaunija), Heidelbergas Izglītības universitātes (Vācija), Primorskas Universitātes (Slovēnija) un Latvijas Universitātes (Latvija) mācībspēki; kā arī CreaKids (Latvija), Koper pirmsskolas (Slovēnija) un Rohuajas pirmsskolas (Igaunija pirmsskolas) speciālisti.

 

Projektā paveiktais:

  • aptaujāti pirmsskolu un sākumskolu skolēnu vecāki, skolotāji un skolotāju programmu studenti par skolēnu, vecāku, skolotāju un studējošo esošajām un trūkstošajām digitālajām iemaņām un prasmēm;
  • izstrādāts bakalaura līmeņa studiju kurss Izgl1065 “Digitālā kompetence pirmsskolas izglītībā” 2 KP docēšanai sadarbībā ar privāto pirmsskolu CreaKids;
  • izstrādāts profesionālās pilnveides kurss “Pirmsskolas skolotāju digitālā kompetence” satura 16 stundu apjomā un docēts sadarbībā ar privāto pirmsskolu CreaKids;
  • printscreen

  • izveidots daudzvalodu atvērtā pirmkoda masīvais, atvērtais tiešsaistes kurss (open-source MOOC) esošajiem un topošajiem pirmsskolu skolotājiem: “Development of Digital Competence in Pre-School Education/ Digitālās kompetences attīstība pirmsskolas izglītībā”, ko veido 5 moduļi:
    • modulis: Ievads digitālajā transformācijā un izglītības digitalizācijā
    • modulis: Bērnudārzu digitalizācija un digitālie resursi bērnudārziem
    • modulis: Algoritmiskās domāšanas attīstība bērnudārzos
    • modulis: Digitālās drošības un atbildīgas interneta lietošanas apguve bērnudārzos
    • modulis: Digitālā labizjūta bērnudārzos.
  • organizēti informatīvie pasākumi, lai dalītos ar projekta rezultātiem ar mērķa grupām un citām ieinteresētajām pusēm. Latvijas Universitātē tā bija Starptautiskā praktiskā un pētnieciskā konference “Digitālo kompetenču attīstība pirmsskolas izglītībā” 2022. gada 18. maijā ar 10 prezentācijām un 8 seminārdarbnīcām.
 


Noslēguma seminārā tika pārrunāts divu gadu laikā realizētais projektā, sadarbības partneri dalījās ar paveikto, pauda savas atziņas, ieguvumus un dalījās ar secinājumiem, kā arī tika diskutēts par projekta ilgtspēju un partneru iespējamo sadarbību nākotnē. LU PPMF docētājas pateicas CreaKids vadītājai Dainai Kājiņai ar komandu par veiksmīgu sadarbību projekta īstenošanā.

 
   

Dalīties