Decembrī noslēdzās Latvijas Universitātes Pedagoģijas zinātniskā institūta pētnieku Artas Rūdolfas un Zintas Zālīte-Supes stažēšanās Profesionālās izglītības kompetences centrā (PIKC) „Rīgas Valsts tehnikums”. Mentors no “Rīgas Valsts tehnikuma” puses – Normunds Pauders. Stažēšanās noritēja projekta Nr.8.2.2.0/18/I/004 Latvijas Universitātes studiju virziena "Izglītība, pedagoģija un sports" motivēts, mūsdienīgs un konkurētspējīgs akadēmiskais personāls” ietvaros, no septembra vidus līdz novembra beigām.

Stažēšanās mērķis bija sekmēt Latvijas Universitātes (LU) mācībspēku profesionālo pilnveidi, lai veicinātu LU un izglītības iestādes sadarbību un uzlabotu studiju kvalitāti augstākās izglītības programmās. Tās ietvaros kopumā tika īstenoti 17 dažāda apjoma uzdevumi. Taču nozīmīgākie bija - pieteikuma sagatavošana un dalība biznesa ideju konkursā “Icebreaker's”, stratēģijas un instrukcijas izveide e-paraksta ieviešanai PIKC “Rīgas Valsts tehnikumā”, iespēja apmeklēt un iegūt pieredzi par mācību procesa norisi PIKC “Rīgas Valsts tehnikuma” Tehnoloģiju inovāciju centrā Dārzciema ielā.

Mašīnbūves un Kokapstrādes nodaļas vadītājs Jānis Markus iepazīstināja ar dažādām tehnoloģijām, kuras tiek izmantotas mācību procesā. Piesaistot Eiropas Savienības finansējumu ir izdevies iegādāties mūsdienīgas tehnoloģijas, lai skolēni varētu apgūt darba tirgū konkurētspējīgas prasmes un iemaņas. Kopumā skolēni ir motivēti un mācību uzdevumus pilda ar interesi un iedziļināšanos.

Drukas un mediju tehnoloģiju nodaļas vadītājs Normunds Tiltiņš iepazīstina ar dažādām drukas iekārtām un papīra veidiem. Šajā programmā jauniešiem ir iespēja iegūt zināšanas, strādāt ar tehnoloģijām, lai uzreiz pēc absolvēšanas būtu iespēja strādāt nozarē. Skolēni apgūst dažādas materiālu iesiešanas un izdruku tehnikas, veic aprēķinus par nepieciešamo resursu daudzumu un īsteno vēl citus uzdevumus, lai sasniegtu programmā paredzētos rezultātus. Jāpiemin, ka jaunieši papildus specializētajiem mācību priekšmetiem, apgūst arī vidējās izglītības standartā noteiktos.

Dzelzceļa nodaļas vadītājs Guntis Innuss iepazīstināja ar dzelzceļa simulatoru, kuru tehnikuma jaunieši izmanto mācību procesā. Uzzinājām, ka dzelzceļa vadītāja profesijā vissvarīgākās zināšanas ir par bremžu sistēmu.

Stažēšanās laikā tika iegūtas vērtīgas atziņas un pieredze par profesionālās izglītības iespējām un mācību procesa organizēšanu Rīgas Valsts tehnikumā. Mentora – Normunda Paudera – vadībā bija iespēja apmeklēt “Rīgas Valsts tehnikuma” Tehnoloģiju inovāciju centru, kuras laikā mācībspēki parādīja tehnoloģijas, kuras tiek izmantotas mācību procesā, iepazīstināja ar pedagogiem, pastāstīja par mācību procesa specifiku, pedagoģiskajiem izaicinājumiem un iespējām izglītības procesu organizēšanā, vadīšanā.

Paldies PIKC  “Rīgas Valsts tehnikuma” vadībai un mentoram Normundam Pauderam par iespēju stažēties šajā izglītības iestādē.

 

­


Projektā Latvijas Universitāti pārstāv:
Arta Rūdolfa (zinātniskais asistents), Zinta Zālīte-Supe (zinātniskais asistents)
Projekta Nr.: Nr.8.2.2.0/18/I/004

Dalīties