Latvijas Universitātes (LU) Inovāciju centrs LUMIC sadarbībā ar LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāti organizēja mākslas un kultūras ideju hakatonu “InovArt”. Trīs dienu laikā 11.–13.martam ideju ģenerēšanas maratonā profesionālu mentoru vadībā komandas radīja jaunas, ilgtspējīgas un inovatīvas idejas, risinot izaicinājumus, kas palīdz veicināt pārmaiņas cilvēku ikdienas paradumos.

Studenti darbojās grupās, kurās strādāja pie dažādām problēmām, to definējuma un risinājuma ieviešanas plāna. Hakatona laikā tapa prezentācijas, kurās studenti parādīja dažādu ideju realizāciju. Dalībniekiem bija iespēja, sadarbojoties ar citiem studentiem, mentoriem un jomas ekspertiem, radoši domāt un radīt inovācijas.

Atzinīgi novērtētie dalībnieki saņēma motivējošu stipendiju. Hakatonā 10 komandu konkurencē  1. vietu un 1500 eiro vienreizējo stipendiju ieguva Rīgas Tehniskās universitātes studentu komanda “Kupeja“ (dalībnieki:  Liene Sondore, Roberts Kalnītis un Rolands Hartmans). Komanda piedāvāja savu risinājumu pilsētas vizītkartes vietas – stacijas attīstībai. Komandas risinājumu var piemērot jebkura lieluma stacijas vajadzībām jebkurā apdzīvotā vietā.

2. vietu un 1000 eiro vienreizējo stipendiju ieguva Latvijas Universitātes studentu komanda “MuzEjo” (dalībnieces: Ieva Matjola, Anete Tumase, Ketlīna Tumase, Laima Zandarta un Katrīna Līva Karaša). Dalībnieces piedāvāja lielisku ideju memoriālo muzeju ekspozīcijai – lietotni “MuzEjo”.

Savukārt 3. vietu un 500 eiro vienreizējo stipendiju ieguva Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas skolēnu komanda “58 rajoni” (dalībnieki: Timurs Kukes, Ādams Sūna un Paula Graudaka), kuri piedāvāja īpašas informatīvas zīmes, kuras palīdzētu orientēties pilsētā un pierādīja, ka vidusskolēni var līdzvērtīgi cīnīties konkurencē ar augstskolu studentiem.

Dalībnieku vidū bija studenti no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Latvijas Kultūras akadēmijas, kā arī Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas. Kopumā hakatonā pieteicās 52 dalībnieki, nokomplektējot 10 komandas, kuras risināja šādus problēmjautājumus:

  • Neapdzīvotu ēku saglabāšana;
  • Ilgtspējīgi risinājumi pilsētvides noformējumam;
  • Pilsētvides elementu vai objektu dizains;
  • Sadarbība skola-mākslas skola / attālinātā māksla;
  • Dzelzceļa staciju, autoostu vai citas vietas attīstība;
  • Mākslas eksponēšana telpās un ārpus tās;
  • Grafiti un urbānā māksla;
  • Inovatīvi risinājumi krājumu ekspozīcijai;
  • Daiļrades attīstība jauniešu vidū.

Tāpat hakatona dalībniekiem bija iespēja uzklausīt jomas ekspertus, kā arī dienas beigās idejas tika prezentētas mākslas un kultūras ideju hakatona “InovArt” žūrijai, kas sniedza katras komandas idejas novērtējumu. Kompetentās žūrijas sastāvā bija LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes dekāne, profesore Linda Daniela, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis, Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore studiju darbā Antra Priede un jauno mediju mākslinieks Voldemārs Johansons.

Visu komandu darbu uzraudzīja eksperti: Inguna Karlsone, Gaļina Asmaite, Agris Dzilna, Ingrīda Irbe, Austra Avotiņa, Viesturs Holenders un Gita Janševica.

Pateicību visiem dalībniekiem saka profesore, Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes dekāne Linda Daniela: “Šis bija pasākums, kur ikviens dalībnieks varēja būt radoši inovatīvs un piedāvāt risinājumus mūsu apkārtējās vides uzlabošanai. Dalībnieki piedāvāja gan risinājumus ēku atjaunošanai, gan piedāvāja veidus kā apvienot mākslu ar ilgstpējīgiem vides risinājumiem, kā izmantot digitālos risinājumus, lai padarītu atraktīvākus muzejus, kā attīstīt staciju ēkas un vēl daudz dažādas idejas tika prezentētas, kuras var nākotnē realizēt.”

Dalīties