2021.gada rudens semestrī PPMF norisinājās studiju virziena “Māksla” organizētais semināru cikls “Aktualitātes dizaina un saistītajās nozarēs”, kas tika īstenots Latvijas Universitātes (LU) Zinātniskās darbības atbalsta programmas ietvaros.

Dizaina nozare sastopas ar jauniem izaicinājumiem: sociālo, ekonomisko un rūpniecisko ietvarstruktūru paplašināšanos, ekoloģijas un ilgtspējas problēmām, pāreju uz aprites ekonomiku, tehnoloģiju attīstību, kas  nosaka jaunu zināšanu un kompetenču nepieciešamību dizaina jomās strādājošajiem.

Semināros LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (PPMF) studiju programmu Grafiskais dizains un Interjera dizains studentiem, mācībspēkiem un citiem interesentiem bija iespēja iepazīties gan ar aktuālām tendencēm, kas ir kopīgas visai dizina nozarei, gan papildināt savas zināšanas profesionālās specializācijas jomās.

Semināru cikla vadmotīvs - EK iniciatīvas  “Jaunais Eiropas Bauhaus” pamatnostādnes un vērtības: pievilcīgi, ilgtspējīgi, kopā, ir pamats sadarbības telpas izveidei nākotnes dzīvesveida radīšanai, kas iespējams apvienojot mākslu, dizainu, kultūru, sociālo iekļaušanu, zinātni un tehnoloģijas.

Semināru ciklā ar savu pieredzi un zināšanām dalījās profesionāli dizaineri un citu jomu speciālisti no Latvijas, kā arī viens no vadošajiem dizaina pētniekiem un teorētiķiem pasaulē Antonijs Freijs (Tony Fry), aktualizējot problēmas gan dizaina praksē, gan dizaina izglītībā. Tā kā dizaina izglītības pilnveide ir svarīga visiem Latvijas dizaina izglītības programmu īstenotājiem, iespēja noklausīties Freija lekciju un piedalīties diskusijās tika dota ne tikai PPMF studentiem un mācībspēkiem, bet arī pārstāvjiem no Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas mākslas akadēmijas un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas.

Kopumā semināru cikla īstenošana ir ne tikai bagātinājusi studiju programmu saturu, jaunas zināšanas un pieredze pavērs iespējas studentu un mācībspēku dalībai starptautiskos projektos un iniciatīvās.

Semināru cikla materiāli pieejami https://www.facebook.com/Dizains21

Dalīties