Līga Vecbērza. Foto no personīgā arhīva.

Līga Vecbērza ir profesionālās bakalaura studiju programmas “Skolotājs” 4.kursa studente un Latvijas vieglatlētikas izlases sportiste.

Līga trenēties vieglatlētikā sāka salīdzinoši vēlu - 16 gadu vecumā, jeb kā teicis Līgas treneris: “Ielēca pēdējā vilcienā”. Vidusskolas 10. klasē Līga izlēma, ka vēlas kaut ko darīt ārpus skolas, tādēļ pieteicās vieglatlētikas treniņos, un jau pēc pirmā treniņa Līga saprata, ka viņai tas patīk un ka var izdarīt vairāk nekā bija iedomājusies. Treneris ievēroja Līgas labās fiziskās īpašības un piedāvāja trenēties nopietnāk un piedalīties sacensībās. Pus gada laikā Līga jau bija uzņemta Latvijas jauniešu izlasē. Līga paļāvās uz trenera redzējumam par disciplīnu izvēli, viņas galvenā vieglatlētikas disciplīna ir īsais sprints, jeb 100 metru distance, bet Līga startē arī lekšanas disciplīnā. Līga atceras, ka jau skolas laikā varēja noskriet sporta stundās savus klases biedrus. Līga atzīst, ka disciplīnas labi atspoguļo arī viņas personību, jo Līga sevi raksturo kā enerģisku, dedzīgu un mērķtiecīgu personību arī ārpus sporta.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, pašlaik Latvijā sacensības vieglatlētikā nenotiek. Šobrīd lielākais treniņu darbs notiek stadionā vai mežā.  Tās, ka Līga ir Latvijas izlases sportiste, sniedz zināmas priekšrocības, un aukstākā laikā Līgai ir iespējas trenēties iekštelpās. 

Jau kopš vidusskolas Līga zināja, ka vēlas turpmāko dzīvi saistīt ar sportu. Domas dalījās dažādu profesiju un augstskolu virzienā, tomēr beigās izlēma par labu Latvijas Universitātei un Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātei. Pašlaik Līga studē profesionālās bakalaura studiju programmas “Skolotājs” apakšprogrammā “Sporta skolotājs” un modulī “Pirmsskolas skolotājs”, studējot pilna laika klātienē. Līga ir priecīga, ka viņai ir iespēja iegūt divas profesijas. Līga stāsta, ka viņai vienmēr ir bijusi vēlme strādāt ar bērniem, tādēļ pedagoga profesija šķita ļoti piemērota pirmajai izglītībai.

“Studijas man ir devušas ļoti daudz - ir iegūtas ļoti plašas zināšanas gan par sportu, gan arī pedagoģiju kopumā.  Esmu satikusi atsaucīgus pasniedzējus, kuri vienmēr atbalsta un palīdz ne tikai studiju gaitās, bet arī ārpus tām. Studējot esmu kļuvusi arī pašpārliecinātāka”, stāsta Līga. Līga atzinīgi vērtē dažādību studiju procesa organizācijā - ir gan lekcijas, gan semināri, gan arī dažādas praktiskās sporta nodarbības. Līga stāsta, ka “daudzi pasniedzēji vēlās, lai mēs izkāpjam no komforta zonas un vienmēr darbojamies ar pilnu atdevi.”  Studiju vidi Līga vērtē, kā piemērotu, bet neslēpj, ka vēlētos, lai viss būtu pieejams vienkopus, vienā vieta. Tas būs iespējams, kad tiks uzcelta jaunā sporta māja Torņkalnā, kur studentiem vienuviet būs pieejams viss nepieciešamais. “Mācību saturs ir ļoti plašs, un tas ir būtiski, jo pedagogs nevar koncentrēties tikai uz savu mācību priekšmetu, bet ir jābūt zināšanām arī pa citu mācību priekšmetu saturu”, stāsta Līga. Pēdējā laika mācību procesā Līgai vislielākās grūtības ir sagādājis attālinātās nodarbības, kas saistīts ar praktisko darbošanos, jo to diemžēl nevar veikt klātienē, jo īpaši sportā. 

Ņemot vērā, ka Līga ir Latvijas vieglatlētikas izlases sportiste, kā arī studē, brīvā laika ir maz, un tas tiek pilnībā veltīts atpūtai.

Jautājot, ko Līga varētu ieteikt jaunajiem vai tikai topošajiem studentiem, Līga atbild, ka “pedagoga profesija ir svarīga, jo mēs esam tie, kas bērnā ieliek pirmās lielās zināšanas un veidojam mūsdienu sabiedrību. Topošajiem studentiem ir jābūt ne tikai motivētiem apgūt profesiju, bet arī jābūt motivētiem palīdzēt un attīstīt skolēna spējas un zināšanas. Iesaku pēc iespējas vairāk, dziļāk un plašāk apgūt pasniedzēju sniegtās zināšanas, un jau studiju laikā praksē tās izmantot, tas ļaus saprast vai profesijas izvēle ir pareiza. Pedagoga profesija būs piemērota tiem, kuri vēlas vienmēr būt virzībā uz priekšu un pilnveidot sevi."

Dalīties