Romija Krēziņa. Foto no personīgā arhīva.

Sarunu festivāls "LAMPA" ir liela mēroga iniciatīva - atvērta platforma, kuras saturu veido vairāk nekā 300 organizācijas un aktīvi indivīdi, un ikvienam ir iespēja pieteikt un organizēt savu pasākumu festivālā. Šāda ideja radās arī Latvijas Universitātes (LU) Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (PPMF) studentei Romjai Krēziņai, pēc kuras iniciatīvas tika izveidots "Zinātpratības pagalms".

2020.gada septembra sākumā jau sesto reizi norisinājās Sarunu festivāls “LAMPA”, šoreiz mazliet citādākā formātā, ņemot vērā valstī pastāvošos epidemioloģiskos ierobežojumus. Tomēr šogad tas bija īpašs, jo LU PPMF bija izveidojusi savu skatuvi, kurā diskutēt par sabiedrībā aktuālām tēmām.

Tas bija iespējams, pateicoties LU PPMF bakalaura studiju programmas "Psiholoģija" 3. kursa studentes Romijas Krēziņas vīzijai par fakultātes organizētu skatuvi festivāla ietvaros. Romija uzrunāja studiju biedrus un kopā tika izveidots “Zinātpratības pagalms”, kas sociālajos tīklos pašlaik piedāvā izklaidējošu, bet arī zinātnisku un kompetentu saturu par cilvēkiem, izglītību, pašizaugsmi un aktualitātēm sabiedrībā.

Bez līdzšinējas pieredzes pasākumu organizēšanā, Romija saskarās ar daudziem izaicinājumiem - darbu sadale, komunikācija ar fakultāti un sadarbības partneriem, finansējuma piesaiste, lokācijas atrašana, vizuālo materiālu gatavošana, sociālo mediju vadīšana u.c. Tomēr tas viss bija iespējams, pateicoties sadarbībai ar LU PPMF dekāni Lindu Danielu, izpilddirektoru Aivi Ābeli, prof. Ivaru Austeru, vienu no zinātnes un kritiskās domāšanas pasākumu SkeptiCafe organizatoriem Edgaru Lapiņu, Vides aizsardzības organizācijas “Zaļā Brīvība” aktīvisti Agitu Pusvilku, kultūras telpas “Autentika” un festivāla “LAMPA” komandu un daudziem citiem, kam Romija saka lielu paldies par atbalstu.

“Tūkstošiem cilvēku noklausījās mūsu sarunas, aizdomājās un uzzināja ko jaunu. Tas dot ļoti lielu motivāciju turpināt projektu”, stāsta Romija. “Zinātpratības pagalms” ir pieteicis dalību arī nākamā gada festivālā “LAMPA”, lai gan formāts, esošajos apstākļos, vēl nav zināms. Kad dzīve un studijas to atļauj, studenti cenšas aktīvi darboties “Zinātpratības pagalma” sociālajā platformā, ir uzfilmējuši video sērijas, tulko rakstus, gatavo infografikas un daudz ko citu. Tomēr “Zinātpratības pagalms” ir aktīvu un līdzdarboties gribošu papildspēku meklējumos, tādēļ Romija interesentus aicina sazināties ar viņu.

Ikdienā Romija ir divu meitiņu mamma un psiholoģijas studente. Līdzīgi kā daudzi citi, Romija primāri izvēlējās studēt psiholoģiju, lai labāk iepazītu sevi un citus cilvēkus sev apkārt. Tomēr, jau pirmajā gadā nonāca pie atklāsmes, ka "psiholoģija nav vienkārša, tā ir tikai daļēji intuitīva, un bez stabilas un kvalitatīvas zināšanu bāzes jebkādu psiholoģisko procesu skaidrošana ir tikai tukša runāšana." Romija atzīst, ka ir ļoti apmierināta ar studijām, ko viņa skaidro ar profesionāliem mācībspēkiem un daļēji arī ar to, ka studijas tika uzsāktas salīdzinoši vēlu, bet ar lielāku pārliecību par savu izvēli.

Dalīties