Plakāta autors - Kristaps Krūmiņš, LU PPMF studiju programmas "Māksla" 2.kursa students

Latvijas Universitātes (LU) Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (PPMF) 1. stāvā pie Izglītības zinātņu un psiholoģijas bibliotēkas izstāžu galerijā “Kulturologu aleja” no 2017. gada 28. marta līdz 21.aprīlim apskatāma profesionālā bakalaura studiju programmas (PBSP) "Māksla" apakšprogrammas "Grafikas dizainers" studentu mākslas darbu izstāde "Dialektiskuma valdzinošais stils".

Izstādes ekspozīciju veido LU PPMF studenti – topošie dizaineri - Anastasija Kivleniece, Kristaps Krūmiņš, Paula Baiba Rumpe, Inga Magalinska, Rozalīna Līna Lorelle Bejelēre, Laura Seidare. Dialektiskums* piemīt katram no mums. Bet - cik gatavi un stipri esam, lai pārvarētu šo pretrunu un tiektos pēc jauniem attīstības horizontiem? Mūsdienu straujais temps neatļauj pat šo pretrunu ieraudzīt, tāpēc tā paliek nepamanīta. Ja nav antinomijas, nav arī atskaites punkta, uz ko bāzēt savu sniegumu. Studenti plakātu radīšanā iedvesmojušies no pagājušā gadsimta stiliem - katrs no tiem ir atšķirīgs, katram ir pretrunas, bet visi ir interesanti savā daudzveidīgajā skaistumā. Tik krāšņa izvēle, kad katrs stila valdzinājums uz skatītāju iedarbojas savādāk. Tie var atvērt jaunu sapņu pasauli vai aizvērt to, bet abējādi tie ir pārsteidzoši iedvesmojoši. Katram no tiem ir savas pretrunas, un tomēr katrs ir unikāls mākslas darbs, kurš ir cīnījies par savu vietu uz šīs reālās pasaules. Izstādes autori rosina saskatīt katra darba, katra stila īpašās nianses – gan krāsā, gan veidolā, kompozīcijā, gan vēsturiskajā skatījumā.  Izstādē eksponēto plakātu stili ir radušies 20.gadsimtā, bet vēl mūsdienās joprojām tie pastāv un liek cilvēkiem iedvesmoties.

Vēl izstādē aplūkojami „Burtu dzīvnieki”. Katra dzīvnieka forma, veidols ir piepildīta ar vārdiem. Un rodas mūžsenie jautājumi – vai vārdi var izteikt daudz vairāk nekā attēls, vai attēls ir dailrunīgāks, piesātinātāks  par vienkāršiem vārdiem, burtu virknējumiem? Vai mēs visu varam nobildēt un pierakstīt? Vai par emocijām un mirkļa sajūsmu aizmirstam?

FOTOGALERIJA: Studentu mākslas darbu izstāde "Dialektiskuma valdzinošais stils"

Izstāde apskatāma no 28.marta līdz 21.aprīlim. Ieeja brīva. Izstādes organizators-kurators: Kristaps Krūmiņš, LU PPMF studiju programmas "Māksla" 2. kursa students
Laipni gaidīti galerijā “Kulturologu aleja”!
* Dialektiskums  - kam raksturīga pretstatu cīņa, iekšējo pretrunu pārvarēšana. Dialektiskais attīstības process.

Dalīties