Latvijas Universitāte kopīgi ar partneriem - Tartu Universitāti un Helsinku Universitāti - uzsāk Eiropas Savienības Baltijas jūras reģiona programmas "Interreg Central Baltic"atbalstītu projektu (CB35), lai sekmētu vienlīdzīgas iespējas minoritāšu valodu bērnu kvalitatīvai bilingvālajai izglītībai.

Atbilstoši Baltijas valstu izglītības un integrācijas politikai un stratēģijai, projekts īstenos īpašu un mērķtiecīgu pieeju kopienas un vecāku iesaistei savu bērnu pirmsskolas un sākumskolas izglītībā.
Igaunijai, Somijai un Latvijai jārisina līdzīgi izaicinājumi, nodrošinot bilingvālo izglītību un minoritāšu integrāciju. Igaunijā un Latvijā krievu valodā runājoša ir ceturtā daļa iedzīvotāju. Somijā pieaug imigrācija, valsts kopumā saskaras ar izaicinājumu valodu un multikulturālisma izglītībā.
Projekts saskata nepieciešamību veidot kompleksa pieeju, apvienojot tradicionālos vecāku iesaistīšanas modeļus ar bilingvālai izglītībai specifiskām tēmām un metodēm, kā arī, ņemot vērā jauno imigrācijas kontekstu, pievienojot elementus no imigrantu konsultāciju pakalpojumiem.
Projekta gaitā tiks izstrādāta kompleksa, pārbaudīta, ērti izmantojama rīkkopa, kas īpaši orientēta divvalodu mācību procesa kontekstiem. Materiāls būs ļoti nepieciešamais sākumpunkts turpmākām vecāku iesaistes programmām Igaunijā Somijā un Latvijā.
Projekta darbība ir sadalītas trīs posmos:
1) pieejamo zināšanu un labās prakses pārskats;
2) situācijas izpēte un  izmēģinājuma sagatavošana;
3) izmēģinājums un vecāku iesaistīšanas rīkkopas nodrošināšana bilingvļās izglītības procesam. 
Projekta  īstenošanas vadošā pamatstruktūrvienība ir Latvijas Universitātes (LU) Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte (PPMF). Projekta darba grupa: Ligita Grigule (projekta vadītāja), Aiga Skrastiņa-Zommere (vadītājas asistente), Indra Odiņa, Gunta Kraģe, Rita Skara-Mincāne, Margarita Gavriļina, Anita Berķe un Ieva Margeviča.
Projekta padome: Indra Dedze - LU Akadēmiskā departamenta projekta vadītāja;
Zane Matesoviča - Britu Padome Latvijā direktore;
Ērika Pičukāne - Latviešu valodas aģentūras metodiķe Projekta realizācijas laiks: 2015.gada 1.septembris - 2017.gada 30.jūnijs.
 

Dalīties