Radi! radošās darbības nedēļas un UNESCO mākslas izglītības nedēļas ietvaros no 9. līdz 14.oktobrim Latvijas Universitāte sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Kultūras pedagogu biedrību rīko vizuālizpratnes jautājumiem veltītus pasākumus visas nedēļas garumā un aicina tajos piedalīties skolotājus, skolotāju izglītotājus un visus interesentus.

Vizuālizpratnes nedēļas mērķis ir:
rosināt interesi par vizuālizpratnes nozīmi visu EP noteikto pamatkompetenču pilnveidē mūžizglītības kontekstā un, iedvesmojoties no kultūras mantojuma, radīt jaunas idejas un ilgtermiņā paliekošas vērtības, tā veicinot Latvijas materiālās un nemateriālās kultūrvides sakopšanu. Vizuālizpratnes nedēļas pasākumi notiks LU Bibliotēkā (Kalpaka bulvārī 4, Rīga),  Vecrīgā un Rundālē. Par Radošās darbības nedēļu 2017 Radi! plašāka informācija skatāma ŠEIT.

PROGRAMMA:

Datums 

Laiks

Pasākums

Vieta

9.oktobris 15.00-18.00

Radošā darbnīca "KAIRINĀJUMI"
Mērķis: Apzināties, ka apbūvēto vidi cilvēks uztver ar visām 5 maņām. Pazīt paņēmienus, ko pielieto arhitekti, lai telpiski radītu daudzējādas emocijas un sajūtas jeb kairinājumus. Komunicēt ar arhitektūru, izjust to un iejusties tajā.
Vada arhitekte Ilze Mekše (Skolnieks. Pētnieks. Pilsētnieks.)

LU Bibliotēka, Kalpaka bulv. 4. 1.stāva zālē
10.oktobris15.00-18.00Radošā darbnīca "VĒSTURISKĀS DRUKAS PIELIETOJUMS MŪSDIENĀS. AUGSTSPIEDES DARBNĪCA"
Neliels ieskats augstspiedes vēsturē. Procesu demonstrācija. Iespēja pašiem izmēģināt drukas procesu - papīra sagatavošana, krāsas jaukšana, klišejas izgatavošana, druka, pēcapstrādes procesi.
Vada māksliniece Zane Ernštreite un Lauris Sirmais

Rīgā, K. Barona ielā 21A (ieeja no pagalma)
11.oktobris15.00-18.00Radošā darbnīca "FOTO + TEKSTS = KOLĀŽA & FLARFS"
Mērķis: Attīstīt vizuālo lasītprasmi un veidot savu foto & teksta kolāžas interpretāciju par UNESCO akcijā "Mantojuma stāsts – mans stāsts, tavs stāsts" bērnu un jauniešu iesūtītajām tēmām. Darbnīcā notiks konkursam veidoto kolāžu analīze, diskusija par paņēmieniem, kā nolasīt vizuālu materiālu un kā tekstam piešķirt vizuālu tēlu. Dalībnieki ar šiem paņēmieniem veidos pašportretus, izmantos kultūrvēsturisku objektu fotogrāfijas un veidos foto un teksta kolāžas vienā no 21. gadsimta dzejas veidiem: flarfā.
Vada fotogrāfe Nora Vrubļevska
LU Bibliotēka, Kalpaka bulv. 4. 1.stāva zālē
12.oktobris9.00-15.30Konference "VIZUĀLIZPRATNE SABIEDRĪBAI UN IZGLĪTĪBAI"LU Bibliotēka, Kalpaka bulv. 4. 2.stāva zālē
15.30-16.30

Izstāžu atklāšana

  • VĒSTĪJUMS / SPĒLES AR TEKSTU

Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes skolotāju programmas virziena “Vizuālas mākslas skolotājs” studentu darbi kursā Kompozīcija II - Rakstības mantojums / Burtveidoli / Teksta kompozīcijas: vēstījuma saturs un forma
Izstādes kuratore un studiju kursa pasniedzēja mākslas un pedagoģijas maģistre Ausma Auziņa

  • RAULS MĒLS. KLUSUMA TERITORIJA

Vienas dienas izstādē aplūkojamas trīs mākslinieka grāmatas.
Rauls Mēls (1941) ir igauņu klasiķis – konceptuāls minimālists. Viņa darbos dominē grafiska spēle ar zīmēm, simboliem un tekstiem.
Kuratore: Ieva Nagliņa. Komentārs: Austra Avotiņa

LU Bibliotēka, Kalpaka bulv. 4. 1.stāva zālē
13.oktobris15.00-17.00Radošā darbnīca  "VIZUĀLIZPRATNE PILSĒTVIDĒ. VIZUĀLĀ VECRĪGA"
Vada Austra Avotiņa
tikšanās pie ieejas muzejā Rīgas Birža
14.oktobris8.30-18.30

Ekskursija "Pa hercogu Bīronu pēdām. Medības Rundālē.
Brauciens caur Jelgavu un Zaļeniekiem."

Rundālē:

  • Iepazīšanās ar pils ekspozīciju;
  • Muzeja tapšanas un restaurācijas vēsture (semināru telpā);
  • MEDĪBAS - vizuālizpratnes treniņš Zelta zālē un Baltajā zālē;
  • Vizuālizpratnes nedēļas noslēgums pilī. Diskusija. Svētku kliņģeris.
izbraukšana 8.30  no Jūrmalas gatves 76, LU PPMF fakultāte, atgriešanās 18.30 (Bauska – Ķekava - Rīgas Centrālā dzelzceļa stacija)

Interesentus lūdzam pieteikties: kulturaspedagogi@gmail.com

Pieteikumā lūdzam norādīt savu vārdu, uzvārdu, personas kodu, kā arī radošo darbnīcu, kuru vēlaties apmeklēt Kontaktinformācija papildus informācijai un jautājumiem: kulturaspedagogi@gmail.com  vai tālr. 25915978 (Kultūras pedagogu biedrība)

Dalīties