Vispelēkākajā gada periodā, kad rudeni nomaina ziema, der atcerēties, ka pasaule patiesībā ir kontrastu pilna un ka vislielākais kontrasts ir starp melno un balto. Tāpēc tieši šobrīd LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (PPMF) izstāžu galerijā "Baseins" no 11. novembra vērojama izstāde "Melnbalts". Izstāde būs apskatāma līdz 7. decembrim.

Izstādē apkopoti LU PPMF studiju programmas "Māksla" studentu darbi - gan grafiski, gan telpiski. Tie izstrādāti kompozīcijas, koloristikas un maketēšanas studiju kursu ietvaros docētāju Agatas Muzes, Austras Celmiņas-Ķeirānes, Ēras Zalcmanes un Ilzes Biezās vadībā. Ar izstādi un tajā apskatāmo studentu darbiem iepazīstina izstādes "Melnbalts" kuratores  Austra Celmiņa-Ķeirāne un Ilze Biezā: "Nekas nerodas no nekā – arī mākslinieka vai dizainera idejai ir nepieciešama izejviela. Lai, studējot un darbojoties radošā sfērā, uzkrātu plašu vizuālo iespaidu krājumu, studenti programmas „Māksla” studiju kursos tiek rosināti vērīgi skatīties sev apkārt – vispirms dabā, kura vienmēr pārsteidz ar formu, ritmu, faktūru un krāsu daudzveidību. Kompozīcijas kursi divu gadu garumā gan grafikas dizaina, gan interjera dizaina studentus iepazīstina ar visu grafisko elementu klāstu, kas beigās ļauj „izlauzties” no divdimensiju plaknes robežām un izpausties telpiskos objektos. Punkts, līnija, laukums un melnbalto toņu skala – tie ir pamatelementi, no kuriem veidot ritmu, ornamentu, tekstu, faktūru, gaismēnu spēles un optiskas ilūzijas, kas liek plaknei atdzīvoties. Strādājot ar telpiskiem objektiem, studenti mēģina saprast, kā grafiska virsmas apstrāde vai gaisma spēj mainīt to izskatu. Balta papīra locījumi atbilstošā apgaismojumā iegūst tumši kontrastainas, gandrīz melnas ēnas, bet līniju un laukumu kombinācijas uz kuba plaknēm spēj izjaukt tā stingri ģeometrisko uzbūvi. Melnbaltā pasaule ar asi kontrastējošu vai maigi niansētu toņu un formu attiecībām gluži labi iztiek bez krāsas – tai ir pietiekami daudz sarežģītu uzdevumu, ko piedāvāt topošajam dizaineram. Svarīgs dizaina izglītības uzdevums ir attīstīt iztēli un abstrakto domāšanu. Maketēšanas kurss, kura ietvaros tapušie mācību darbi apskatāmi izstādē, iepazīstina ar ģeometrisku ķermeņu modelēšanu, plastisku virsmu apstrādi un to pārveidošanu telpiskos objektos. Makets labi parāda objekta formu un proporcijas. Arī te daba ir neizsmeļams avots jaunu tehnisku un estētisku risinājumu radīšanai. Gan vēsturē, gan mūsdienās dabas modeļi tiek izmantoti cilvēka problēmu risināšanai. Viens no formu veidošanas paņēmieniem ir stilizācija un transformācija. Tas ļauj reāli eksistējošus, pazīstamus objektus un to formas pārvērst tādā vai citādā tēlā. Stilizējot objektu, tiek noskaidrotas un saglabātas tā pašas tipiskākās iezīmes un atmestas nesvarīgās detaļas. Tiek ņemtas vērā ne tikai objekta ārējās pazīmes, bet noskaidrotas arī tā rakstura iezīmes un īpatnības. Formu var veidot dažādos veidos – noapaļojot, izstiepjot, palielinot vai samazinot atsevišķu daļu lielumu, uzsverot stūrainību. Mācību uzdevumos tiek stilizēti dzīvnieki un augi, veidotas telpiskas struktūras, kurās izmantoti dabas elementi. Maketēšanas darbi tapuši ar tradicionāliem amatnieciskiem paņēmieniem, lietojot kartonu, papīru, līmi, polipropilēnu (puscaurspīdīgu lokšņu materiālu) un putu poliuretānu – plastisku, skulpturālu formu veidošanai."
Tuvāk iepazīsties ar profesionālā bakalaura studiju prpogrammas "Māksla" studentu paveikto studiju laikā varat, ielūkojoties

fotogalerijā: Studentu studiju darbu izstāde "Melnbalts"

Dalīties