Jau no 25.februāra Mūkusalas Mākslas salonā (Rīga, Mūkusalas iela 42) skatāma mākslinieka, LU asociētā profesora Jura Utāna gleznu personālizstāde "Invāzija. No kā baidās vidējais latvietis". Šodien, 9.martā plkst. 19.00 gleznotājs J.Utāns viesosies radio "NABA" raidījumā "KŪL: Kultūras ūnijas laiks", rosinot domāt par individuālajām un kolektīvajām bailēm, sabiedrības reakcijām un baiļu ietekmi uz mākslu.

Bailes ir dabiska, iedzimta reakcija, kas nepieciešama cilvēka izdzīvošanai, tās signalizē par briesmām un mobilizē rīkoties. Kā bailes attēlojas mūsdienu mākslā? - Vai māksla kļūst par rīcību, vai tā ir tikai mobilizācijas līdzeklis? Raidījumā sarunāsies ar gleznotāju, Latvijas Universitātes asociēto profesoru Juri Utānu, kura personālizstāde "Invāzija. No kā baidās vidējais latvietis" skatāma Mūkusalas Mākslas salonā.

Juris Utāns savā mākslā lieto simbolu valodu, kas kritiskā veidā vērš uzmanību uz sociāli, ētiski un jaunajā izstādē arī politiski amorālo. Utānu var dēvēt par sociālās mākslas pārstāvi, kurš visos laikos uzrunā skatītāju ar dzīvē sastopamo sociālo absurdu, kādu ir ne mazums. Viņam patīk provocēt cilvēku reakciju, tādā veidā aicinot  piedalīties procesā, ko sauc par dzīvi.  Ar sev raksturīgiem paņēmieniem Utāns konfrontē dažādu sabiedrības grupas locekļus, aicinot kritiski izvērtēt to ietekmi uz sabiedrības ideāliem.

Kā ierasts, raidījumā varēs dzirdēt arī kultūras notikumu kalendāru.

"KŪL: Kultūras ūnijas laiks" ir eksperimentāls aktuālās mākslas un dzīves kultūras telpā skaidrojošs un ilustrējošs raidījums. Raidījums tiek veidots ar mērķi aplūkot aktuālos kultūras un laikmetīgās mākslas notikumus.

Raidījumu vada Anete Enikova un Andra Čudare. Raidījums tapis ar “Valsts Kultūrkapitāla fonda” atbalstu.

Dalīties