2016.gada 7.novembrī Latvijas Universitātes (LU) Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (PPMF) sociālās pedagoģijas 3. kursa studentes apmeklēja 4. konferenci “Atbalsts pozitīvai uzvedībai”. Šīs konferences tēma bija “Uzvedības grūtības vai uzvedības traucējumi – kā atpazīt un ko darīt?”

Konferenci atklāja LU PPMF dekāne, profesore Malgožata Raščevska. Dekānes ievadvārdi rosināja aizdomāties, ka katrs bērns skolā gaida atbalstu no apkārtējiem cilvēkiem, un pedagogiem skolā ir jāatbalsta jebkurš bērns, neatkarīgi no viņa uzvedības. Konferences ievadaļā LU PPMF asociētā profespore Dita Nīmante iepazīstināja par programmu “Atbalsts pozitīvai uzvedībai”. “Atbalsts pozitīvai uzvedībai” jeb APU ir darbības programma, kurā iesaistās visa skola. Tās galvenais uzdevums ir radīt fiziski un emocionāli drošu vidi mācībām.
Par tēmu “Uzvedības grūtības vai uzvedības traucējumi – kā atpazīt un ko darīt?” pastāstīja psiholoģe Iluta Vilnīte. Psiholoģe sniedza ļoti plašu informāciju par uzvedības problēmu rašanās cēloņiem, par uzvedības korekciju un tās iespējām skolā. Ļoti noderīga bija informācija par atbalstošajiem paņēmieniem disciplīnas nodrošināšanai. Konferences otrajā daļā iepazīstināja ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektiem kā par atbalstu skolām audzināšanas jautājumos un uzvedības problēmu risināšanā. Par Izglītības kvalitātes valsts dienesta īstenoto ESF projektu “Samazināt priekšlaicīgu mācību pārtraukšanu, īstenojot preventīvus un intervences pasākumus” prezentēja Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītāja Inita Juhņēviča. Šī projekta mērķis ir paaugstināt audzēkņu skaita īpatsvaru, kuri pēc mācību sākšanas pabeidz vispārējo un profesionālo izglītību. Projekta īstenošanas laiks – 6 gadi. 
Par Valsts izglītības satura centra īstenoto ESF projektu “Kompetenču pieejā balstīta vispārējās izglītības satura aprobācija un ieviešana” pastāstīja projekta pārstāve Zane Ozoliņa. Projekta ietvaros izstrādās un aprobēs mācību saturu, īstenos pedagogu profesionālo pilnveidi, veidos mācību un metodiskos līdzekļus mācību satura specifiskai apguvei, kā arī veidos labvēlīgu vidi izglītības satura ieviešanai. 
Par Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Konsultatīvās nodaļas īstenoto ESF projektu “Atbalsta sistēmas pilnveide bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē” izklāstīja Konsultatīvās nodaļas vadītāja Inga Millere. Projekta ietvaros tika izstrādātas atbalsta programmas bērniem, kā arī bērnu likumiskajiem pārstāvjiem/aprūpētājiem un speciālistiem tiks sniegtas konsultācijas un rekomendācijas bērnu uzvedības korekcijai. Konferences nobeigumā tika uzdoti dažādi jautājumi saistībā ar projektiem un to īstenošanu. LU PPMF sociālās pedagoģijas programmas 3. kursa studenti izsaka pateicību konferences organizatoriem par iespēju piedalīties šajā konferencē. Šīs konferences apmeklēšana deva daudz jaunu zināšanu un noderīgu informāciju gan pedagogiem, gan studentiem. Īpaši interesanti bija uzzināt par projektiem, to mērķiem un īstenošanu. 

Dalīties