Amerikas izglītības pētnieku asociācijas (AREA) rīkotā konference "Public Scholarship to Educate Diverse Democracies" Vašingtonā (ASV), 8.-12.04.2016.

No 8. līdz 12.aprīlim Vašingtonā (ASV) norisinājās Amerikas izglītības pētnieku asociācijas (AREA) rīkotā konference "Public Scholarship to Educate Diverse Democracies", ko apmeklēja vairāk nekā 15000 dalībnieku no visas pasaules. Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāti konferencē pārstāvēja profesore Dr.psych. Lūcija Rutka, Mg.paed. Māra Pušpure un Mg.paed. Rita Ābele.

Konferencē tika prezentēti jaunākie pētījumi izglītībā, pedagoģijā, psiholoģijā. Mūsdienu izglītības tendences saistītas ar sabiedrības veidošanās īpatnībām un katra cilvēka attīstības vajadzībām, ņemot vērā globalizācijas priekšrocības un draudus. Īpaša uzmanība tika pievērsta skolotāju sagatavošanai un tālākizglītībai. AREA konferences pēdējā dienā uzstājās ASV otrā lēdija Dr. Džila Baidena (Jill Biden), saukta arī par militāro mammu (military mom). Savā runā viņa uzsvēra atbalsta nepieciešamību militārajām ģimenēm un militārajiem studentiem caur universitātēs balstītiem pētījumiem, sadarbību sabiedrībā un skolotāju izglītības programmām. Uzstāšanās beigās viņa atbildēja uz konferences dalībnieku jautājumiem un labprāt pozēja selfijiem kopā ar klausītājiem. Viens no konferences tēmās izskanējušiem atslēgas vārdiem bija “transformācija” – transformatīvā pedagoģija, transformatīvā mācīšanās, transformatīvā mācīšana, transformatīvā skola utt.. Īpaša uzmanība tika pievērsta ētikas jautājumiem, zinātnisko pētījumu nozīmībai, iegūto datu matemātiskai apstrādei, mācību procesa personalizēšanai, skolotāja personības profesionālai pilnveidei. Lūcija Rutka papildus apmeklēja profesionālās pilnveides kursus, kuros aplūkoti jautājumi transformatīvajā pedagoģijā un pētījumu ētikā. Iegūtās zināšanas un pieredze, konferences un kursu materiāli tiks izmantoti bakalaura, maģistra un doktora studiju programmu kursu docēšanā, zinātnisko darbu vadīšanā, projektu sagatavošanā, skolotāju tālākizglītībā fakultātē un Latvijas skolās.

 
 

Dalīties