LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes studiju programmas "Sociālais pedagogs" 3.kursa studentes viesojas Rīgas Domes Labklājības departamentā (5.10.2016.).

5. oktobrī LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes studenti - topošie sociāli pedagogi apmeklēja Rīgas Domes (RD) Labklājības departamentu, kurš atrodas Baznīcas ielā. Mūs ļoti laipni sagaidīja departamenta sociālo pakalpojumu ģimenēm un bērniem galvenā speciāliste Evija Mieze.

Sākumā iepazināmies savā starpā un izstāstījām par savām nākotnes vīzijām saistībā ar sociālo jomu.
Uzzinājām, ka Labklājības departamenta kompetences ir sociālie pakalpojumi, sociālā palīdzība, veselības aprūpes pieejamība, veselības veicināšanas un profilakses, kā arī atkarību izplatības ierobežošana un iedzīvotāju nodarbinātības veicināšanas jautājumi. Padziļinātāk tikām iepazīstinātas ar sociālo pārvaldi. Kā izrādās, saņemt palīdzību no sociālā dienesta nemaz nav tik vienkārši, jo ir jābūt vairākiem kritērijiem, piemēram, tiek pārbaudīti visi reģistri, kontu pārskati, algas izziņas. Novērota tendence, ka tieši šo stingro prasību dēļ samazinās pieprasījums pēc sociālās palīdzības. Tajā pašā laikā pieaug sociālo pakalpojumu pieprasījums. Rīgas Domes Labklājības departaments pērk pakalpojumus no četrim krīzes centriem Rīgā. Krīzes centros, kuros uzturas arī vīrieši, ir novērojama liela narkotisko vielu izplatība un lietošana, turpretī krīzes centros, kuros ir sievietes, ir liels alkohola atkarības līmenis. Bija interesanti un ļoti noderīgi uzzināt, kādu tieši palīdzību un pakalpojumus sniedz sociālā pārvalde. Sapratām, ka ir ļoti svarīgi nodalīt darbu no privātās dzīves, jo, strādājot sociālajā dienestā līdzīgi kā  citās darba vietās, kur ir darbs ar cilvēkiem, jāuzmanās no “izdegšanas”. Tieši tāpēc darbiniekiem tiek nodrošinātas veselības apdrošināšanas polises, kā arī supervīzijas. Sakām lielu paldies RD Labklājības departamenta sociālo pakalpojumu ģimenēm un bērniem speciālistei Evijai Miezei par laipno uzņemšanu un veltīto laiku, kā arī docētājai Dr.sc.admin. Guntai Kraģei par iespēju apmeklēt Rīgas Domes Labklājības departamentu.

Dalīties