Otrdien, 21. martā, Latvijas Universitātes (LU) Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (PPMF) studiju programmas "Sociālais pedagogs" pilna laika klātienes 3.kursa studentes ar Mg.paed., Mg.phil. lektori Ēriku Lanku piedalījās Velku biedrības un biedrības „Es redzu” projekta "AccessAbility" pasākumos Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kas tapa sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Latvijā.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Konferenču zāles foajē notika fotoizstādes "Tiesības uz cieņpilnu dzīvi" prezentācija, savukārt LNB Ziedoņa zālē notika Zviedrijas klīniskā psihologa Bū Hejlskova-Elvēna lekcijas "Kā tikt galā ar problēmizraisošu uzvedību" video prezentācija. To rīkoja Velku biedrība, kas piedāvā attīstības iespējas ģimenēm, kurās aug bērni ar smagiem garīgās attīstības un citiem funkciju traucējumiem, kā arī rūpējas par bērniem, kas dzīvo nabadzībā. Lekcijas klausītājiem bija iespēja iegādāties Bū Hejlskova-Elvēna grāmatu "Bez kliedzieniem, kodieniem, sitieniem. Kā pozitīvi ietekmēt uzvedību? Ceļvedis darbam ar cilvēkiem, kuriem ir autisms, uzvedības un citi funkcionālie traucējumi", kas nupat iznākusi latviešu valodā. Izstādē "Tiesības uz cieņpilnu dzīvi" ir redzami četrpadsmit Zviedrijas un četrpadsmit Latvijas cilvēku ar invaliditāti portreti un personīgie stāsti par līdzvērtīgu dzīvi un iekļaušanos sabiedrībā, par sapņiem, cerībām, bēdām, prieku, darbu, ģimenēm un mīļajiem. Izstādes fotogrāfi ir Matīss Markovskis (Latvija) un Markuss Marketiks (Zviedrija). Izstādes varoņu stāstus var noklausīties arī ar audio gida palīdzību. Pēc kāda laika izstāde ceļos pa Latviju un savu tūri noslēgs Saeimā.
Pēc Zviedrijas vēstnieka Henrika Landerholma domām, izstādes un projekta mērķis ir parādīt, ka mums apkārt dzīvo cilvēki, kuriem ir īpaši jāpielāgojas vai īpaši jādomā kā iekļauties redzīgo, dzirdīgo un staigājošo sabiedrībā, kā lietot infrastruktūru, kura radīta, formāli domājot par līdzcilvēkiem. “Izstāde kā Zviedru institūta iniciēts projekts Latvijā aktualizē mūsu attieksmi un iekļaujošas sabiedrības aspektus."

Dalīties