Ilgas Leimanis (Londonas Mākslas universitātes vieslektore) vadītā radošā darbnīca “Zīmēšana kā domāšana. Stratēģiskais plāns – no idejas līdz koncepcijai” LU 76. starptautiskās zinātniskās konferences Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes sekcijā “MĀKSLA. DIZAINS. IZGLĪTĪBA. TEHNOLOĢIJAS” (14.02.2018.). Foto: Austra Avotiņa, LU PPMF asociētā profesore

Latvijas Universitātes (LU) Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē (PPMF) 12.februārī notika LU 76. starptautiskās zinātniskās konferences sesiju darbs. Sekcijā “MĀKSLA. DIZAINS. IZGLĪTĪBA. TEHNOLOĢIJAS” ar priekšlasījumu uzstājās Londonas Mākslas universitātes vieslektore Ilga Leimanis. 14. februārī I.Leimanis LU PPMF vadīja radošo darbnīcu “Zīmēšana kā domāšana. Stratēģiskais plāns – no idejas līdz koncepcijai”.

Ilga Leimanis ir latviete no Kanādas, deviņdesmitajos gados studējusi Latvijas Mākslas akadēmijā un pēc tam Konkordijas Universitātē Monreālā Kanādā, kur ieguvusi maģistra grādu mākslā. Tagad dzīvo Londonā un strādā Londonas Mākslas universitātē, kur vada radošās domāšanas darbnīcas arhitektiem, dizaineriem, māksliniekiem un visiem kuriem nepieciešama jauna metode ideju ģenerēšanai. Vizuālās domāšanas stratēģijas atver prātu, ieved to Flow stāvoklī un paver neierobežotu domāšanas lauku. Par to Ilga Leimanis ir sarakstījusi arī vairākus darbus, veikusi pētījumu un piedalās starptautiskās konferencēs. Kopā ar saviem sadarbības partneriem viņa ir vadījusi radošās darbnīcas daudzās pasaules valstīs. Viņai bijušas 5 personālizstādes, un vairākas grupu izstādes. 12.februārī LU PPMF konferences dienā - viņas tēma bija “Zīmēšana kā domāšana” (Thinking Through Drawing) – tas bija stāstījums par daudzu gadu apkopotu pieredzi, kas gūta Londonas Mākslas augstskolas akadēmiskā atbalsta departamentā, strādājot ar visu koledžu dažādu specialitāšu studentiem, kuri šo kursu izvēlas kā papildiespēju savu akadēmisko mērķu sasniegšanai. Diskusija par zīmēšanu kā domāšanu ideju ģenerēšanā biznesa, ekonomikas, arhitektūras un dizaina studijās izraisījās visai spraiga, kaut arī laika ziņā bija stingri ierobežojumi. Sekcijas darbā piedalījās pētnieki no LU, Daugavpils Universitātes un Rēzeknes tehnoloģiju augstskolas kā arī doktorantūras un maģistrantūras studenti. 14. februārī LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē Ilga Leimanis vadīja radošo darbnīcu “Zīmēšana kā domāšana. Stratēģiskais plāns – no idejas līdz koncepcijai”. Radošajā darbnīcā piedalījās 34 doktorantūras, maģistrantūras un bakalaura studiju līmeņa studenti, kā arī pasniedzēji. Pēc trīs stundu intensīvas “domāšanas ar zīmuli” visi bija gandarīti par radošās domāšanas iespējām, kas tika atvērtas loģiskā, bet ļoti radošā dizaina domāšanas ceļā. Nodarbība bija vienlīdz nozīmīga gan tiem, kas pārstāvēja mākslas specialitātes, gan arī kulturoloģijas skolotāja virziena studentiem. Zīmēt to, kas raisās iztēlē un ienāk prātā, cilvēki parasti pārtrauc 10 gadu vecumā. Šoreiz piedzīvojām procesu, kuram visās profesijās būtu jābūt kā domāšanas un ideju rosinātājam, kuram nav jābeidzas sasniedzot kādu vecumu vai briedumu. Jo zīmēt – nozīmē domāt! Visu dalībnieku vārdā – paldies par to!

FOTOGALERIJA - "Zīmēšana kā domāšana. Stratēģiskais plāns – no idejas līdz koncepcijai"

Dalīties