Latvijas Universitātes bibliotēkā, Konferenču zālē (Kalpaka bulvārī 4, Rīgā) 2. oktobrī plkst. 18.00 notiks Eiropas Valodu dienai veltīta vieslekcija „Digitālās humanitārās zinātnes - literatūrzinātnes nākotne?”, kurā kopā domāsim par literatūrzinātnes attīstības iespējām.

Vieslekciju sniegs prof. Dr. Johens Štrobels (Jochen Strobel) no Filipa Universitātes Marburgā. Prof. Štrobels uzsver: „Valodu un kultūras zinātņu digitalizācija neaprobežojas tikai ar grāmatu apmaiņu pret digitāliem rīkiem un saturu, tā maina tādas kultūras jomas kā lasīšana un teksta izpratne un rada jaunus kontekstualizācijas veidus.” Šajā vakarā viņa argumentācija balstīsies uz viņa paša veikto digitalizācijas projektu par romantiķa Augusta Vilhelma Šlēgeļa (August Wilhelm Schlegel) korespondenci, kā arī par amerikāņu literatūrzinātnieka Franko Moreti (Franco Moretti) darbiem. Jēdziens „digitālās humanitārās zinātnes” pēdējā laikā pazīstams arī kā „digitālā kultūra un infrastruktūra” un apzīmē veselu nozaru kopumu, kas atrodas pārmaiņu procesā. Jauni jautājumi un tehnoloģijas mācību un pētniecības jomā sastopas ar digitālā laikmeta paaudzi, kura nav pieredzējusi pasauli bez interneta. Prof. Dr. Johens Štrobels kopš 2004. gada strādā par pasniedzēju Filipa Universitātes Marburgā Jaunākās vācu literatūras un mediju institūtā, kopš 2006. gada ir šī institūta zinātniskais līdzstrādnieks, bet, sākot ar 2014. gadu, Johens Štrobels ir Marburgas Universitātes ekstraordinārais profesors. Prof. Štrobels ir arī priekšsēdētāja vietnieks organizācijā „Hugo von Hofmannsthal-Gesellschaft e.V.”, kas ar konferenču un publikāciju palīdzību veicina diskusijas par Austrijas rakstnieka Hugo fon Hofmanstāla (Hugo von Hofmannsthal) dzīvi un daiļradi. Johens Štrobels ir studējis ģermānistiku un vēsturi Ludviga Maksimiliāna universitātē Minhenē, kā arī promovējis Drēzdenes Tehniskajā universitātē. Vieslekcija notiks vācu un latviešu valodā. Dalība bez maksas.

Plašāka informācija mājaslapā  vai sociālajos portālos „facebook” un „twitter”. Pasākumu organizē Baltijas-Vācijas Augstskolu birojs. Atsauce uz organizatoru ir obligāta. Kontaktpersona:
Ieva Pranka, vadītāja
Baltijas-Vācijas augstskolu birojs
Tālr. 67 28 60 33
E-pasts: hochschulkontor@lu.lv     

Dalīties