Savienības Baltijas jūras reģiona programmas "Interreg Central Baltic" atbalstītu projektu (CB35) "Vecāku iesaistīšanas modeļu izstrāde bilingvālai pirmsskolai un sākumskolai", lai sekmētu vienlīdzīgas iespējas minoritāšu valodu bērnu kvalitatīvai bilingvālajai izglītībai.

Igaunijai, Somijai un Latvijai jārisina līdzīgi izaicinājumi, nodrošinot bilingvālo izglītību un minoritāšu integrāciju. Igaunijā un Latvijā krievu valodā runājoša ir ceturtā daļa iedzīvotāju. Somijā pieaug imigrācija, valsts kopumā saskaras ar izaicinājumu valodu un multikulturālisma izglītībā. Līdz šim bilingvālā izglītība partnervalstīs ir bijusi galvenokārt skolotāju un skolu  atbildība. Projekta darbība ir orientēta uz krievvalodīgo kopienām, lai veicinātu vecāku un skolu sadarbību.  Projekts saskata nepieciešamību veidot kompleksa pieeju, apvienojot tradicionālos vecāku iesaistīšanas modeļus ar bilingvālai izglītībai specifiskām tēmām un metodēm, kā arī, ņemt vērā jauno imigrācijas kontekstu.  
Projekta gaitā tiks izstrādāta kompleksa, pārbaudīta, ērti izmantojama rīkkopa, kas īpaši orientēta divvalodu mācību procesa kontekstiem. Materiāls būs ļoti nepieciešamais sākumpunkts turpmākām vecāku iesaistes programmām Igaunijā Somijā un Latvijā. Paredzēts, ka projekta rezultātā pieaugs gan vecāku izpratne par daudzkultūru izglītību, gan viņu iesaitīšanās bilingvālajā mācību procesā pirmsskolā un skolā.  Projekta realizācijai, savukārt, būs tieša ietekme uz krievvalodīgo vecāku kopienu skolas, pilsētas un novada līmenī. Izmaiņām, kas sāktas  pamata līmenī, kopumā  būs ietekme uz visu sabiedrību.
Projekta darbība ir sadalītas trīs posmos:
1) pieejamo zināšanu un labās prakses pārskats;
2) situācijas izpēte un  izmēģinājuma sagatavošana;
3) izmēģinājums un vecāku iesaistīšanas rīkkopas nodrošināšana bilingvālās izglītības procesam.
Projekta  īstenošanas pamata struktūrvienība ir Latvijas Universitātes (LU) Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte (PPMF)
Projekta darba grupa:
Ligita Grigule (projekta vadītāja), Aiga Skrastiņa-Zommere (vadītājas asistente), Indra Odiņa, Gunta Kraģe, Rita Skara-Mincāne, Margarita Gavriļina, Anita Berķe un Ieva Margeviča-Grinberga. Projekta padome:
Indra Dedze - LU Akadēmiskā departamenta projekta vadītāja;
Zane Matesoviča - Britu Padome Latvijā direktore;
Ērika Pičukāne - Latviešu valodas aģentūras metodiķe.
Projekta realizācijas laiks: 2015. gada 1. septembris - 2017. gada 31. augusts.     

Dalīties