No 11. līdz 14. oktobrim Florencē norisinājās 37 Starptautiskās Medaļu Mākslas Federācijas Kongress (FIDEM XXXVII), kurā piedalījās vairāki simti mākslinieku no visas pasaules. Šis notikums apvieno cilvēkus, kuri strādā ar maza formāta plastiskajiem skulpturāliem darbiem - medaļām, kas bieži izgatavotas kā piemiņas darbi cilvēkiem vai notikumiem.

Šajā kongresā piedalījās arī Mākslas un tehnoloģiju nodaļas docents Juris Nikiforovs ar medaļām "He and she" (veltījums Dantem Aligjēri) un "Leonardo's cat" (veltījums Leonardo da Vinči).

     

Izstādē piedalījās 375 mākslinieki no 32 dažādām valstīm un tika izstādītas 542 medaļas, kas ir dažādas pēc satura un formas. Varēja aplūkot dažādas tēmas, sākot no kultūras un mākslas mantojuma izcelšanas līdz sociāliem un politiskiem notikumiem. Vairākas medaļas pieminēja svarīgus sabiedrības notikumus, piemēram, "Me too" kustību vai "Black life matters" tematiku. Dažas medaļas attēloja Ukrainas tautas traģēdiju un izteica solidaritāti citiem notikumiem. Vēl skulpturālajos reljefos jaušama interese par dabu un tās aizsardzību.

“People not connected?” Paolone Felice

Kongresa diskusijās tika apspriesti dažādi jautājumi, sākot no medaļu izgatavošanas tehnikām līdz kolekcionāru pieredzei un muzeju kolekcijās esošajām medaļām. Izstāde Florencē būs apskatāma bez maksas līdz 2023. gada 9. novembrim.  Nākamais Kongress gaidāms Minhenē 2025. gadā.

No labās: FIDEM pagājušā gada Kongresa Tokijā medaļa. Autors: Kakitsubo Masaharu; Florences FIDEM medaļa. Autors: Gabriele Carboni." 

   

Dalīties