Latvijas Universitātes (LU) Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte (PPMF) ir vadošā Latvijas skolotāju izglītības un tālākizglītības jomā; fakultātes gandrīz 40 gadu pastāvēšanas laikā to absolvējuši vairāki tūkstoši Latvijas skolotāju. Varam droši apgalvot, ka nav nevienas skolas, kurā nestrādātu vai kuru nevadītu fakultātes absolventi. Tādēļ ir nozīmīgi turpināt saglabāt ciešu saiti ar fakultātes bijušajiem studentiem, turpināt atbalstīt viņu tālākizglītību un pozitīvi novērtēt ieguldīto darbu un sasniegtos rezultātus.

Lai sekmētu paveiktā ilgtspēju un veiksmīgākās inovatīvā darba pieredzes pārnesi uz citām skolām, ir svarīga izcilības izcelšana individuāla skolotāja darbā ar plašākas sabiedrības iesaistīšanos, piešķirot īpašu atzinību – Ekselences balvu, tā atzīmējot pašus labākos, visefektīvāk strādājošos.

Pasākumu "Ekselences balva" izveidojis LU Starpnozaru izglītības inovāciju centrs sadarbībā ar LU fondu un Valsts izglītības satura centru, Izglītības un zinātnes ministriju, bet valodu skolotājiem adaptējuši LU PPMF,  valodu skolotāju un nozaru asociācijas, ārvalstu institūciju pārstāvniecības Latvijā, kas veicina svešvalodu apguvi un sniedz pedagoģisko atbalstu Latvijas skolotājiem, kā arī citas atbalstītājorganizācijas.

Rīgas Valsts vācu ģimnāzijai – skolai ar 60 gadu tradīciju padziļinātas vācu valodas apguves nodrošināšanā - 2021. gads bija īpaši nozīmīgs, atzīmējot  100. gadu pastāvēšanas jubileju, tādēļ skolas direktore Gundega Muceniece 2021. gada pavasarī aicināja Latvijas Vācu valodas asociāciju, Gētes institūtu Latvijā, kā arī LU PPMF organizēt labāko Latvijas vācu valodas skolotāju darba atzīšanu un izcelšanu, kā arī šo skolotāju labās prakses pieredzes pārnesi uz citām skolām. 

Turpinot LU PPMF uzsākto sadarbību ar Latvijas Vācu valodas asociāciju un Gētes institūtu Latvijā, 2023. gadā tika rosināts iedibināt tradīciju un "Ekselences balvu" piešķirt arī citu valodu skolotājiem. 2023. gadā "Ekselences balva" valodu jomā tiks piešķirta ne tikai izciliem vācu valodas skolotajiem, bet arī talantīgiem angļu valodas skolotajiem, tā stiprinot LU PPMF sadarbību arī ar Latvijas Angļu valodas skolotāju asociāciju.

Aicinām skolēnus, skolu absolventus, vecākus, izcilu un radoši uzņēmīgu angļu un vācu valodu skolotāju kolēģus un jebkuru citu pieteikt skolotājus, ar kuru darbu varam lepoties, "Ekselences balvai".

Dalīties