Noslēdzas Latvijas Universitātēs un  Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētais projekts “Latvijas Universitātes  studiju virziena "Izglītība, pedagoģija un sports" motivēts, mūsdienīgs un  konkurētspējīgs akadēmiskais personāls” (Projekta Nr. 8.2.2.0/18/I/004).

 

Projekts tika īstenots ar Eiropas Sociālā fonda 8.2.2. specifiskā atbalsta mērķa “Stiprināt augstākās izglītības institūciju akadēmisko personālu stratēģiskās specializācijas jomās” atbalstu. Šī projekta mērķis bija veicināt  studiju virziena “Izglītība, pedagoģija un sports” akadēmiskā personāla izaugsmi un attīstību, kā arī piesaistīt jaunu pasniedzēju un ārvalstu akadēmiskā personāla docēšanu Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē (turpmāk PPMF). Projekta laikā tika īstenotas aktivitātes, kas atbalstīja esošā akadēmiskā personāla kompetenču paaugstināšu – profesionālās angļu valodas pilnveides kursi, dažādas specializētas mācības un iespēja stažēties izglītības iestādēs.

 

Sākotnējais projekta plānotais īstenošanas laiks bija 48 mēneši mēneši (no 2018. gada oktobra līdz 2022. gada septembrim), taču projekta komanda sastapās ar izaicinājumiem, kurus viesa epidemioloģiskā situācijā pasaulē un tādējādi projekts tika pagarināts vēl par sešiem mēnešiem - līdz 2023. gada 31. martam.

 

Sasniegtie rezultāti:

Doktorantu iesaiste akadēmiskajā darbā augstākās izglītības institūcijā studiju virzienā "Izglītība, pedagoģija un sports”, kopā iesaistīti 11 doktoranti, no kuriem 2 veiksmīgi ieguvuši grādu, ievēlēti akadēmiskajā amatā un turpināja darbu PPMF. Ņemot vērā, ka doktora grādā iegūšana ir izaicinājumiem bagāts process, atbilstoši projekta nosacījumiem, lielākais grādu ieguvēju skaits plānots pēc projekta noslēguma, kad projektā iesaistītie doktoranti turpinās darbu PPMF.

Projekta aktivitāte, kas paredzēja ārvalstu akadēmiskā personāla iesaisti akadēmiskajā darbā studiju virzienā "Izglītība, pedagoģija un sports" PPMF ļāva piesaistīt pieredzes bagātus un profesionālus viesdocētājus no 9 dažādām valstīm – Norvēģijas, Lietuvas, Čehijas, Turcijas, Vācijas, Rumānijas, ASV un Kipras. Studentiem pie šiem docētājiem bijušas aizraujošas lekcijas, kas spēja sniegt zināšanas ne tikai par pedagoģijas tēmām vispārināti, bet arī par starptautisko pieredzi citās valstīs. Četri no šiem docētājiem turpināja darbu PPMF arī pēc iesaistīšanās projektā un viens no tiem pat ievēlēts kā akadēmiskais personāls Latvijas Universitē

Visa projekta laikā 61 akadēmiskā personāla pārstāvis piedalījās profesionālās angļu valodas mācības 216 akadēmisko stundu apjomā. Docētāji, apgūstot un pilnveidojot gan savas akadēmiskās rakstveida, gan akadēmiskās mutvārdu saziņas prasmes, tiecās uz profesionālo pilnveidi, lai spētu nodrošināt augstvērtīgu mācību saturu saviem studentiem.

Akadēmiskā personāla specializētajās mācībās piedalījušies 71 unikālā persona, taču kopumā mācībās LU docētāji piedalījušies ļoti aktīvi. Teju ik katrs izmantojis vismaz vienu, bet daži vairākas iespējas, ņemot dalību un gūstot zināšanas digitalizācijā, komercializācijā, līderībā, medijpratībā un publiskajā runā. 2020. gada martā ievērojami mainījās darba procesa organizēšana un studiju process bija spiests pielāgoties attālinātam režīmam, tāpēc papildus tika izstrādāta jauna mācību programma “Tehnoloģiski pedagoģisko prasmju attīstība studiju nodrošināšanai digitālajā vidē” ar deviņiem dažādiem kursiem, lai nodrošinātu akadēmiskā personāla digitāli pedagoģiskās kompetences pilnveidi psiholoģiski un pedagoģiski pamatotai studentcentrētai studiju procesa īstenošanai. 

Akadēmiskā personāla stažēšanās izglītības iestādēs aptvēra ne tikai Rīgas, bet arī citas Latvijas pilsētas, un mūsu akadēmiskajam personālam savu pieredzi sniedza izglītības iestādes Jūrmalā, Tukumā, Alsungā, Ogrē, Rēzeknē, Viļakā un Līvānos. Iespējas stažēties izglītības iestādēs kopā izmantoja 29 akadēmiskā personāla pārstāvji dažādu pakāpju izglītības iestādēs – sākot no pirmskolām, pamatskolām un vidusskolām, beidzot ar profesionāliajām izglītības iestādēm un citām universitātēm. Daudziem šī bija brīnišķīga pieredze sastapties ar izaicinājumiem izglītības iestādēs un sniedza priekšstatus uz zināšanas kā izglītības procesi norit citās mācību iestādēs, sasaistot iegūtās zināšanas ar docēšanu savos studiju kursos.

Projekta laikā sasniegti ievērojami rezultatīvie rādītāji un projekta komanda pateicas ik vienam docētājam un doktorantam, kas aktīvi iesaistījās projekta aktivitāšu īstenošanā. Izsakām pateicību arī ārvalstu docētājiem, kuru iesaiste un pieredze bija neatsverams ieguvums gan PPMF studentiem, gan fakultātei kopumā. Paldies ikvienai izglītības iestādei, kas sniedza iespēju mūsu akadēmiskā personāla pārstāvjiem ielūkoties savā izglītības iestāžu darbā un dalījās ar savu profesionālo pieredzi un praksi. 

 

Uz tikšanos citos projektos!

Projekta komanda

 

Visas aktivitātes tiek īstenotas Eiropas Sociālā fonda finansētā projekta “Latvijas Universitātes  studiju virziena "Izglītība, pedagoģija un sports" motivēts, mūsdienīgs un  konkurētspējīgs akadēmiskais personāls” (projekta Nr. 8.2.1.0/18/I/004) ietvaros.

Dalīties