Šī gada 5.jūlijā savu izlaidumu svinēja 53 vispārējās izglītības skolotāji, kuri absolvējuši Latvijas Universitātes otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmu (PAISP) “Skolotājs” un profesionālās pilnveides mācību programmu, kas tiek īstenota projekta “Mācītspēks” ietvaros.

Kopumā šogad divu gadu skolotāju izglītības projektu "Mācītspēks", kam pamatā ir Latvijas Universitātes, Daugavpils Universitātes un Liepājas Universitātes īstenotā otrā līmeņa PAISP “Skolotājs”, absolvējuši 73 vispārējās izglītības skolotāji, un turpinās mācīt dažādus mācību priekšmetus Rīgā un Latvijas reģionos.

“Mācītspēks” ir skolotāju izglītības projekts, kas palīdz dažādu jomu profesionāļiem kļūt par vispārējās izglītības mācību priekšmetu skolotājiem, kuri vēlas strādāt pamatizglītībā un vidējā izglītībā. Studiju programma piedāvā risinājumus ne tikai skolotāju trūkumam Latvijas izglītības iestādēs, bet arī izaicinājumiem izglītības sistēmā, kas veidojas jaunās kompetenču pieejas, kā arī izglītības sistēmas digitālās transformācijas kontekstā.

Darba vidē balstīta studiju programma “Skolotājs” ir izveidota ar mērķi piesaistīt izglītības sektoram profesionāļus no citām jomām. Kā liecina piesaistes un atlases anketu dati, darba vidē balstītā studiju programmā piesakās un atlasi uzsāk pārsvarā nozaru speciālisti, profesionāļi vadošos amatos vai uzņēmumu vadītāji ar vienu vai vairākām augstākajām izglītībām, darba stāžu virs 5-7 gadiem, lielākoties ar ģimenēm un bērniem. 2022./2023.māc.gadam atlasē startējušo kandidātu vidējais vecums ir 36,8 gadi.

Projekta “Mācītspēks” darba vidē balstītā studiju programma „Skolotājs” sevī ietver:

  1. Vasaras mācības un sagatavošanas posmu, kas ietver trīs nedēļu intensīvas mācības, stundu novērošanu un pieredzes apmaiņas pasākumus, kas topošajam skolotājam sniedz pamata zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas, lai veiksmīgāk uzsāktu darbu skolā, kā arī sniedz izpratni par skolotāja darbu.
  2. Kvalifikācijas gadu, kura laikā topošais skolotājs ar skolas mentora un universitātes prakses vadītāja atbalstu paralēli studijām strādā skolā un ņem dalību profesionālās pilnveides grupās. Kvalifikācijas gada noslēgumā students iegūst skolotāja kvalifikāciju.
  3. Pēc kvalifikācijas iegūšanas nākamais gads ir indukcijas gads, kura laikā jaunie skolotāji turpina pilnveidot savu pedagoga kompetenci, izvēloties vienu no piedāvātajiem virzieniem: 1) pārmaiņu vadība izglītībā; 2) speciālā un iekļaujošā izglītība; 3) klasvadība vai 4) tehnoloģijas izglītībā, īstenojot uz pierādījumiem balstītas pedagoģiskās prakses pētījumu vai pārmaiņu iniciatīvu.

Š.g. 1.jūlijā projekta “Mācītspēks” turpmākā īstenošanā dalību pārtrauca nodibinājums “Iespējamā misija”, tomēr darbs pie skolotāju sagatavošanas neapstājas, un notiek darba vidē balstītu studiju pilnveide. Līdz 2023.gadam projekts “Mācītspēks” tiks īstenots Eiropas Sociālā fonda līdzfinansēta projekta un otrā līmeņa PAISP „Skolotājs” licenču ietvaros. Tomēr 2022. gada 14. jūlijā, valdībā atbalstīts Izglītības un zinātnes ministrijas priekšlikums no 2023.gada 1.jūlija darba vidē balstītas otrā līmeņa PAISP „Skolotājs” īstenošanu finansēt no valsts budžeta līdzekļiem.  Šāds valdības lēmums nodrošinās darba vidē balstītas skolotāju sagatavošanas studiju programmas īstenošanas ilgtspēju un atbalstu skolām skolotāju piesaistē.

Izglītības ministre Anita Muižniece atzīst, ka „visām skolotāju sagatavošanas izglītības programmām ir nepārtraukti jāattīstās un jāpilnveidojas, tāpēc esam gandarīti par iespēju turpināt attīstīt tādu izglītības iespēju piedāvājumu, kas sniedz visu nepieciešamo tam, lai programmas absolventi droši un kompetenti uzsāktu darbu profesijā, kas veido ne tikai bērna, bet visas sabiedrības nākotni.”

Darbs pie projekta "Mācītspēks" ideju realizēšanas turpinās - par to rūpējas bijušie nodibinājuma “Iespējamā misija” darbinieki, kuri Latvijas Universitātē iesaistās projekta "Mācītspēks" ideju īstenošanā, sadarbojoties ar studiju programmas direktori, asoc.prof. Ievu Margeviču-Grinbergu, lai nodrošinātu projekta pēctecību un nepārtrauktību.


Par “Mācītspēks”

Projekts “Mācītspēks” tiek īstenots Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētā projekta Nr. 8.2.1.0/18/I/004 „Latvijas Universitātes inovatīvas, pētniecībā balstītas studiju virziena „Izglītība un pedagoģija” studiju programmas” un otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas „Skolotājs” licenču ietvaros.

Projektu “Mācītspēks” īsteno Latvijas Universitāte, Liepājas Universitāte un Daugavpils Universitāte, to pārrauga Izglītības un zinātnes ministrija. Pieteikuma anketa un plašāka informācija par projektu “Mācītspēks” un citām pedagoģijas studiju iespējām pieejama www.esiskolotajs.lv.

Dalīties