@Foto: Raivo Sarelainens

Mūsu daudzpusīgais bakalaura studiju programmas "Psiholoģija" students Zigmunds Freibergs ir pasākumu vadītājs un grāmatas autors. Pašlaik Erasmus+ programmas ietvaros attālināti studē Groningenas augstskolā, Nīderlandē – vienā no pasaules līmeņa augstskolām psiholoģijas jomā.

Vidusskolas laikā Zigmundu ļoti interesēja vēsture, tomēr nevis sausā faktoloģiskā pieeja, bet izpratne tieši par psiholoģisko fonu, uz kura notika dažādi vēsturiski notikumi. Tomēr Zigmunds nolēma studēt politikas zinātni un stāsta, ka ar psiholoģiju saskārās arī tur. “Man ļoti patika priekšmeti par terorisma politiku, socioloģiju un jo īpaši - diplomātijas vēsture. Tieši psiholoģiskie aspekti visu vēstures un politikas notikumu kontekstā politikas veidošanas stāstus padarīja par tik interesantiem.” Politikas studijas Zigmunds nepabeidza, bet ir ieguvis bakalaura grādu uzņēmējdarbības vadībā. Un nākamais solis, kā saka Zigmunds, bija psiholoģija.

“Sāku es ar vienkāršu interesi par dažādām psiholoģijas tēmām vairāk pašizaugsmes kontekstā. Vēlāk tā pārauga interesē par psiholoģijas lomu vēstures un politikas zinātnes perspektīvā. Sākot vadīt pasākumus, jau tiešā veidā pats daudz centos uzzināt par psiholoģiju, psiholoģiskajiem mehānismiem kognitīvās, personības un sociālās psiholoģijas perspektīvā. Iespējams, ka negāju uzreiz studēt psiholoģiju, jo bija pārliecība, ka tur māca vairāk to kā palīdzošo profesiju,” stāsta Zigmunds. Studijas Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē viņam ir devušas jaunus mērķus – vēlmi turpmāk darboties psiholoģijā kā zinātniekam.

Zigmundam šogad ir iespēja studēt Groningenas augstskolā Erasmus+ programmā – vienā no pasaules līmeņa augstskolām psiholoģijas jomā. Diemžēl, ārkārtas situācijas dēļ, nebija iespējams mācības realizēt klātienē, bet arī attālinātais mācību process ir nozīmīgs ieguvums. Runājot par mācību turpināšanu, Zigmunds uzsver, ka šī brīža zināšanas, kā arī Erasmus+ pieredze ir radījusi vēlmi apgūt tādas zināšanas un tādā veidā, kā to dara ārpus Latvijas. Zigmunds jau ir apņēmības pilns turpināt studijas arī maģistrantūras un doktorantūras līmenī, jau zinot savu pētniecības un akadēmisko jomu, kas ir divi savstarpēji relatīvi nesaistīti virzieni - expertise psiholoģiskā perspektīvā un neiropsiholoģija un neirozinātne.

Zigmundam ir 17 gadu pieredze pasākumu vadīšanā, kas aizsākās, esot vedējam draugu kāzās. Pēc tām tika nolemts pamēģināt izlikt sludinājumu un darīt to par maksu. “Pēc šo kāzu novadīšanas pāris samaksāja 3 reizes vairāk nekā bijām salīguši – visi tik ļoti bija izbaudījuši pasākumu, ieskaitot mani pašu. Tā man šī nodarbe iepatikās, un izjutu to kā savu jauno aicinājumu,” atceras Zigmunds. Kad Zigmunds sāka vadīt pasākumus, viņu ļoti interesēja psiholoģiskie mehānismi, kas ir pamatā cilvēka un grupu uzvedībai. Pats daudz lasīja, pētīja un eksperimentēja ar iegūtajām zināšanām pasākumu vadīšanā.

Pagājušajā gadā Zigmunds izdeva grāmatu “Pasākumu vadīšanas māksla. Kā to apgūt un lietot jebkurā ar uzstāšanos saistītā jomā”. Rakstot šo grāmatu, Zigmunds vēlējās padalīties ar savām zināšanām par pasākumu vadīšanas teorētiskajiem aspektiem, kā arī ar savā praksē pārbaudīto, lai celtu pasākumu vadīšanas jomas līmeni Latvijā un dotu savu ieguldījumu tās attīstībā, kā arī, lai atstātu savu mantojumu kā punktiņu uz “i”, beidzot savas vakara vadītāja karjeras gaitas.

Jautājot, par brīvā laika pavadīšanu, Zigmunds stāsta, ka viņam ļoti patīk mācīties, bet bez mācīšanās viņam patīk kustība, jo īpaši ceļošana. Patīk arī skatīties filmas, un ļoti labprāt vēlētos atkal tikt uz kādu teātra izrādi vai koncertu.

Dalīties