No 4. līdz 7. decembrim Latvijas Universitātes (LU) Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (PPMF) Skolotāju izglītības nodaļas docētāji attālināti rīkoja trīs izglītojošus seminārus LU mācībspēkiem, senioriem kā arī topošajiem sporta darbiniekiem- studentiem par atbalsta sniegšanu senioriem veselīga dzīves veida nodrošināšanai vecumdienās.

Latvijas Universitāte kā partner-augstskola piedalījās ERASMUS + sports projektā „Promoting the Shift sedentary Lifestyle towards active Ageing- LIFE AGE” (Veicināt pāreju no mazkustīga dzīvesveida uz aktīvu novecošanos) ietvaros. Projekts tiek īstenots no 2019. gada janvāra un tajā piedalījās partneri no piecām valstīm: Spānijas, Itālijas, Somijas, Īrijas un Latvijas. Projekta ietvaros ar anketēšanas palīdzību tika veikts pētījums par cilvēku dzīves paradumiem, dzīves veidu, slimībām. Savukārt, pētījuma praktiskajā daļā cilvēki pēc 50 gadu vecuma piedalījās dzīvei nepieciešamo fizisko aktivitāšu testēšanā.

Šī gada 4.decembrī LU PPMF prof. Juris Porozovs vadīja semināru, kas bija paredzēts cilvēkiem vecumā no 50 - 65 gadiem, lai sniegtu informāciju par aktīva dzīvesveida nozīmi un veselības saglabāšanas iespējām.

Savukārt, šī gada 5.decembrī LU PPMF doc. Ilvis Ābeļkalns vadīja semināru topošajiem sporta speciālistiem, skolotājiem un treneriem, kā arī noslēdzošo semināru 7.decembrī rīkoja lektore Agita Klempere - Sipjagina, kuras mērķa auditorija bija cilvēki pēc 65 gadu vecuma.

Semināra laikā tā dalībnieki tika iepazīstināti ar projekta “LifeAge” mērķi un svarīgākajām aktivitātēm, projektā iegūtajiem rezultātiem un izstrādātajiem materiāliem. Dalībnieki tika informēti arī par fizisko aktivitāšu ietekmi uz organismu un mazkustīga dzīvesveida negatīvajām sekām, norādot uz sociāli aktīva dzīvesveida nepieciešamību,  emocionālo un kognitīvo veselību ietekmējošo faktoru nozīmi veselības saglabāšanā. Dalībnieki tika iepazīstināti ar projekta „Life Age” gaitā izstrādāto izglītības platformu, mobilo aplikāciju un komiksu, lai dalībnieki varētu iepazīties ar jaunākajām tendencēm. Semināra gaitā dalībniekiem tika sniegtas rekomendācijas ar ko sākt, lai uzlabotu dzīves kvalitāti un pagarinātu dzīves ilgumu.

Savukārt seminārā topošajiem sporta skolotājiem, treneriem tika likts akcents uz fizisko aktivitāšu nozīmi un plānošanas īpatnībām darbā ar cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma.

 

Projekta dalībnieki saka lielu paldies LU PPMF programmas „Skolotājs”, 3. kursa studentiem - sporta skolotājiem, kas piedalījās projekta dalībnieku testēšanā.

Dalīties