Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes asociētais profesors, gleznotājs Juris Utāns ir sociāli aktīva personība Latvijas mākslas pasaulē. No 26.februāra līdz 2.aprīlim Mūkusalas mākslas salona Lielajā zālē (Rīga, Mūkusalas iela 42) skatāma mākslinieka J. Utāna jaunāko gleznu izstāde "Invāzija. No kā baidās vidējais latvietis", rosinot domāt par individuālajām un kolektīvajām bailēm, sabiedrības reakcijām un baiļu ietekmi uz mākslu.

Juris Utāns ir atpazīstama personība Latvijas mākslas telpā un iemantojis provokatīva, domāt rosinoša, tieša un pat iracionāli kaitinoša mākslinieka slavu. J.Utāna jaunākā personālizstāde "Invāzija. No kā baidās vidējais latvietis" plaši atspoguļota plašsaziņas informācijas līdzekļos un medijos: Fotoreportāža: Jura Utāna personālizstādes "Invāzija" atklāšana 26.februārī Mūkusalas mākslas  salonā Foto: Kristīne Madjare, Arterritory.com piedāvā ieskatu izstāžu atklāšanā. Fotogalerija: Jura Utāna personālizstādes atklāšana, Mūkusalas mākslas salons Foto: Didzis Grodzs Intervija "Latvijas Avīzē": No kā baidās vidējais latvietis. Saruna ar gleznotāju Juri Utānu (Vija Krauja, "Latvijas Avīze", 7.marts, 2016., Foto: Timurs Subhankulovs) "“Latvijas Avīze” satikās ar gleznotāju JURI UTĀNU, kura izstāde “Invāzija. No kā baidās vidējais latvietis” līdz 2. aprīlim apskatāma Mūkusalas mākslas salonā. Melnīgsnējs pūlis, bēgļi, ieroči, sarkani cilvēkveida monstri ar putna galvu… Tik skarba un šokējoša ir viņa tēlu pasaule. Juris Utāns nebaidās būt tiešs, ass, uzbrūkošs, sociāli aktīvs, skaļš – kā allaž, viņš ir uzticīgs sev. Lūdzām mākslinieku arī komentēt dažus no izstādē apskatāmajiem darbiem.  .." Juris Utāns viesojas radio "NABA" raidījumā "KŪL: Kultūras ūnijas laiks"  (9.03.2016., plkst.19:00) "Bailes ir dabiska, iedzimta reakcija, kas nepieciešama cilvēka izdzīvošanai, tās signalizē par briesmām un mobilizē rīkoties. Kā bailes attēlojas mūsdienu mākslā? - Vai māksla kļūst par rīcību, vai tā ir tikai mobilizācijas līdzeklis? Raidījumā sarunāsimies ar gleznotāju, Latvijas Universitātes asociēto profesoru Juri Utānu, kura personālizstāde "Invāzija. No kā baidās vidējais latvietis" skatāma Mūkusalas Mākslas salonā. ..
Raidījumā sarunāsimies par individuālajām un kolektīvajām bailēm, sabiedrības reakcijām un baiļu ietekmi uz mākslu.
" Raidījumu vadīja Anete Enikova un Andra Čudare. Raidījums tapis ar “Valsts Kultūrkapitāla fonda” atbalstu. Intervija "Baiļu, bēgļu un tekstūru invāzija. Mākslinieks Juris Utāns" radio NABA raidījumā KŪL: Kultūras ūnijas laiks  (KŪL, LĪva Kukle, 2.04.2016, www.naba.lv/zinas/ ) Mūkusalas mākslas salons, Lielā zāle: Juris Utāns, personālizstāde "Invāzija. No kā baidās vidējais latvietis"  (Rīga, Mūkusalas iela 42) no 26.02. - 2.04.2016. KultūrasDiena.lv raksts: Terorisms, politika un sociālais absurds (Autors: Inga Melberga. 2016. gada 2. marts Kas ir "sociālā māksla" un ko gaidīt no Jura Utāna jaunās izstādes? (www.tvnet sadaļā Izklaide&Kultūra) Ekspresintervija ar mākslinieku Juri Utānu: "Lai viņiem patīk, lai viņiem riebjas!" (interneta mākslas un kultūras portālā arterritory.com 18.03.2016., autore: Paula Lūse)   Juris Utāns ir beidzis Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu (1977) un LPSR Valsts Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu (1984), studijas turpinājis PSRS Mākslas akadēmijas Eduarda Kalniņa un Borisa Bērziņa meistardarbnīcā (1987–1990). Kopš 1987. gada viņš ir Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes lektors. 2015. gadā ievēlēts par asociēto profesoru.

Dalīties