LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes docente Sanita Baranova ar "ēnām" - 10. klases skolniecēm Annu Volksoni (Elejas vidusskola) un Renāti Kuželenko (Suntažu vidusskola) "Ēnu dienā 2017". Foto Agnese Šteinberga, LU PPMF

Latvijā 15. februārī piecpadsmito gadu pēc kārtas ar devīzi: „Rītdienu veido šodienas lēmumi” notika Ēnu diena 2017 – biznesa izglītības biedrības Junior Achievement – Young Enterprise Latvija organizēta karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darbavietu un iepazīst interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu. Ēnu dienā ēnojamā statusā pirmo reizi piedalījās arī Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (LU PPMF) docente Sanita Baranova. Viņu ēnoja Elejas vidusskolas 10. klases skolniece Anna Volksone un Suntažu vidusskolas 10. klases skolniece Renāte Kuželenko.

Abas meitenes, piesakoties ēnas vakancei docenta amatam LU PPMF, savā motivācijas vēstulē norādīja uz interesēm par darbu ar cilvēkiem, komunikāciju, vēlmi iepazīt un izprast studijas un akadēmisko darbu augstskolā. Viņām padodas eksaktie mācību priekšmeti, bet vienlīdz aizrauj arī mākslinieciskā darbība, interesē pedagoģija un psiholoģija. Abas meitenes aktīvi piedalās savas skolas dzīvē, panākumus gūst mācību olimpiādēs un konkursos ārpus skolas. Lai gan Ēnu dienas rīts bija pelēks un miglains, Anna un Renāte jau agri no rīta apzinīgi bija ieradušās Rīgā, lai piedalītos nodarbībā Pedagoģijas maģistra studiju programmā, kurā studentēm nedaudz pastāstīja arī par sevi un savām interesēm. Pēc nodarbības pārrunājām iespaidus par studiju procesu, kā arī aktuālos jautājumus par augstskolas docētāja darba būtību un studentu dzīvi. Abas meitenes pēc piedzīvotā atzina, ka nevarot sagaidīt, kad paies vidusskolas gadi, lai viņas varētu uzsākt studijas universitātē, jo studiju process šķita aizraujošs, studenti motivēti un priecīgi. Lai vairāk iepazītu studiju vidi, apmeklējām LU Izglītības zinātņu un psiholoģijas bibliotēku, kur bibliotekāre Odrija Gercāne ēnas iepazīstināja ar LU Bibliotēkas piedāvāto pakalpojumu spektru. Tika gūts ieskats arī LU 75. zinātniskās konferences norisē, noklausoties vairākus PPMF mācībspēku ziņojumus konferences sekcijā „Izglītība zinātnei un praksei”.
Prof. Aīda Krūze par godu Ēnu dienai aicināja uz Pedagoģijas muzeju Anniņmuižā un iepazīstināja ar muzeja ekspozīciju, kurā atspoguļoti materiāli par skolu, augstākās izglītības un skolotāju izglītības vēsturi, pedagoģijas zinātnes attīstību Latvijas Universitātē un Latvijā. Renāte klātesošos iepriecināja, nospēlējot uz klavierēm skaņdarbu. Dienas otrajā pusē devāmies iepazīt Alma Mater galveno ēku Raiņa bulv.19, kur Marta Rubīna, Agita Šmitiņa un Inita Šneidere Annai un Renātei pastāstīja par topošajiem un esošajiem studentiem pieejamajiem pakalpojumiem LU Karjeras centrā un Studentu servisu departamentā. Ēnu dienas noslēgumā Anna atzina, ka tajā gūta ļoti vērtīga pieredze, uzzināts daudz jauna par pedagoģiju un studenta dzīvi, kas rada lielu vēlmi studēt. Renāti Ēnu dienā visvairāk iespaidoja jaukā, pozitīvā atmosfēra un universitātē sastapto cilvēku atsaucība. Atskatam uz Ēnu dienu piedāvājam ielūkoties fotogalerijā. Ceru, ka šis pieredzes stāsts rosinās arī nākamajā gadā LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātei būt par Ēnu devēju. Ēnu diena dod iespēju veicināt sadarbību starp skolu un augstskolu, labāk iepazīt topošos studentus un ēnotāju klātbūtne ēnojamajam docētājam ļauj neikdienišķi paskatīties uz savu darbu un dzīves ritmu. Noslēgumā vēlos izteikt pateicību Pedagoģijas maģistra programmas studentei Agnesei Grandovskai, kura man ierosināja pieteikt vakances Ēnu dienai! Īpašs paldies par atsaucību Pedagoģijas maģistra programmas 1. kursa studentēm un kolēģiem prof. Aīdai Krūzei, doc. Daigai Kalniņai, Guntai Kraģei un Raimondam Strodam! Paldies Agnesei Šteinbergai par Ēnu dienas notikuma iemūžināšanu fotomirkļos!

Dalīties