Grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele 2015" Gada mākslinieks - Latvijas Universitātes docētājs, mākslinieks Aivars Plotka. Foto: Toms Grīnbegrs, LU Mediju un mārketinga centrs

31. martā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē notika grāmatu mākslas konkursa “Zelta Ābele 2015” laureātu godināšanas pasākums. Kopumā deviņās nominācijās tika vērtētas 43 grāmatas. Divas nominācijas saņēma Latvijas Universitāte (LU) – LU Akadēmiskais apgāds un LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (PPMF) docētājs, mākslinieks Aivars Plotka.  

Uzziņu literatūras kategorijā Gada balvu saņēma LU Akadēmiskā apgāda izdevums “Vācu-latviešu frazeoloģijas vārdnīca” (Klauss Dīters Ludvig un LU Ģermānistikas nodaļas ilggadējā pasniedzēja Mudīte Smiltena, māksliniece Baiba Lazdiņa, tipogrāfija “Latgales Druka”).   Savukārt, kategorijā Zinātniskā literatūra Gada balvu ieguva unikālais faksimila izdevums “Terra Mariana 1186 – 1888” (zinātniskais redaktors LU vēstures zinātņu doktors Andris Levāns, izdevējs – Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar Vatikāna Apustulisko bibliotēku, tipogrāfija – Franco Cosimo Panini apgāds Modenā). Izdevuma māksliniecisko veidolu radījis LU PPMF docētājs, mākslinieks Aivars Plotka. Īpašs prieks arī par to, ka Aivars Plotka kļuva par Gada mākslinieku un saņēma arī Kultūras ministrijas īpašo atzinību. Jau daudzus gadus viņš sadarbojas ar LU Akadēmisko apgādu, viņa pasūtītāju starpā ir arī LU Literatūras, Folkloras un Mākslas institūts. Viņš ir vadījis vairāk kā 50 bakalaura darbus un jau desmit gadus ir dalījies savā pieredzē un amata prasmē ar ļoti daudziem jaunajiem dizaina grafikas māksliniekiem - profesionālā bakalaura studiju programmas "Māksla" studentiem. Mākslinieka profesionālā pieredze jau ilgu laiku tiek ievērota un gūst atzinību grāmatu mākslas konkursos. A.Plotkas veidotie fundamentālie kultūrvēsturiskie izdevumi arvien ir prasījuši ļoti lielu un rūpīgu darbu, katram no tiem arī veltīti daudzi gadi. Trauslie, rūpīgi saudzējamie un ļoti vērtīgie vēsturisko materiālu oriģināli, prasmīga un talantīga mākslinieka rokās mūsdienu izdevumos piedzīvo jaunu iespēju kontaktēties ar lasītājiem. Tie ir tādi izdevumi kā ”Album Amicorum”, unikālais kalendārs “Eiropa Latvijā”, ceļojošā, starptautiskā izstāde “Johana Kristofa Broces (1742 – 1823) Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija LU Akadēmiskajā bibliotēkā”, Eiropas kultūras mantojuma dienu vizuālais noformējums, Latvijas naudas zīmes un daudzi citi. Un tagad īpašā godā celts arī  pēdējo gadu nozīmīgākais faksimilizdevums “Terra Mariana 1186 – 1888” (plašāku informāciju par šo izdevumu var lasīt LU mājas lapas ziņu arhīvā, 08.10.2014.).

Dalīties